A A A K K K
людям із порушенням зору
НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ
Новоселицької міської ради Чернівецького району Чернівецької області

21 листопада – Міжнародний день відмови від куріння

Дата: 21.11.2019 13:56
Кількість переглядів: 0

21 листопада 2019 року відзначається Міжнародний день відмови від паління (No Smoking Day). Він встановлений Американським онкологічним  товариством в 1977 році після того, як було визнано згубний вплив куріння на організм людини та здатність регулярного куріння провокувати розвиток раку.

Епідемія тютюнопаління в XX ст. забрала життя понад 100 мільйонів людей. У XXI столітті ця цифра може вирости на порядок. Всесвітня організація охорони здоров’я зазначає, що якщо не вжити належних заходів, то до 2030 року кількість смертельних випадків, пов’язаних з тютюном, перевищить 8 млн. на рік. Також, за даними ВООЗ, 90% смертей від раку  легенів, 75% – від хронічного бронхіту і 25% – від ішемічної хвороби серця обумовлені палінням.

В Україні щоденно курять 7,2 млн. дорослих; 62,5% з яких хочуть позбутися тютюнової залежності. Кожен четвертий підліток викурює свою першу цигарку у віці 10 років. За офіційною статистикою, щороку від хвороб, пов’язаних з курінням, помирає до 120 тис. осіб. Наша країна посідає 17 місце  в списку країн- лідерів за кількістью курців. Щорічно число українців, які палять зростає на 100000.

Доведено, що курці з великим стажем живуть у середньому на 22 роки менше. Куріння стає причиною атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, гастриту, гастроентероколіту, міокардіодистрофії, раку легень, хронічного бронхіту, емфіземи легень, коронарної хвороби серця.

Крім того, за міжнародною класифікацією, тютюнова залежність визначена, як психічний та поведінковий розлад.

Економічні збитки України від тютюну складають близько 2 млрд. доларів щорічно.

Метою відзначення Міжнародного дня відмови від паління є сприяння зниження поширеності тютюнової залежності, залучення до боротьби проти куріння всіх верств населення і лікарів усіх спеціальностей, профілактика тютюнопаління та інформування суспільства про згубний вплив тютюну на здоров’я.

Джерело: http://www.medcv.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора