A A A K K K
людям із порушенням зору
НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ
Новоселицької міської ради Чернівецького району Чернівецької області

Дотримання посту корисніше, ніж голодування чи роздільне харчування

Дата: 11.03.2019 23:53
Кількість переглядів: 0

Воно здатне оздоровити організм та сприяти продовженню життя

11 березня, у православних та греко-католиків починається Великий піст – час духовного очищення й підготовки до Великодня. «Постись духом, а не тільки брюхом»,  –  каже народна мудрість. Це є цілком правильним підходом, адже піст, передусім, означає очищення душі та переналаштування свого життя. При цьому, лікарі відзначають, що важко переоцінити позитивний вплив посту й на фізичне здоров’я людини.

– Як засвідчує статистика та дослідження, тільки 7% українців дотримуються Великого посту весь період, 11% – в окремі дні, 15% – намагаються постити, але не завжди виходить, а 5% хотіли б, але їм не дозволяє здоров’я. Водночас, 60% точно не дотримуються посту, а даремно. Для збереження належного здоров’я тіла піст має не менше значення, аніж для очищення душі. Дотримання посту більш природне, ніж голодування чи роздільне харчування. Відповідно, значно корисніше, – каже експерт Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА  за фахом “Гастроентерологія”, доцент кафедри внутрішньої медицини БДМУ, кандидат медичних наук Марина Патратій.

Дотримання посту допоможе вивести токсини та оздоровити серцево-судинну і травну системи

Є багато причин, щоб дивитися на піст і як на користь для здоров’я. Як відзначає Марина Патратій, засвідчують це чимало наукових досліджень у різних куточках світу.

Позитивний вплив посту на здоров’я людини дослідили вчені медичного центру Інституту серця США. Вони підтверджують корисність регулярних періодичних постів для роботи серцево-судинної системи та обміну речовин, оскільки знижують ризик розвитку хвороб коронарних артерій, діабету та зменшують рівень «поганого» холестерину у крові людини.

В Американському Національному інституті проблем старіння довели, що 24-х годинне утримання організму без їжі є м’яким стресом для клітин людського тіла, відповіддю на який є збільшення здатності організму впоратися із сильнішим стресом. У результаті дослідження йдеться, що це – своєрідні «фізичні вправи» для клітин організму. Цей стрес відбувається у всьому тілі і може сприяти збільшенню тривалості життя та стійкості до хвороб, викликаних старінням.

Ще одним аргументом на користь дотримання посту є дослідженням Національної академії харчування США, згідно з якими, система позмінного прийому м’ясної і вегетаріанської їжі, визнана дуже раціональною, оскільки є природним тренуванням для імунної й травної систем та має комплексний оздоровчий вплив.

При цьому,  під час вживання винятково рослинної їжі, багатої на клітковину й пектини, з організму виводяться шкідливі речовини і токсини, накопичені за зиму.

До дотримання посту підходіть свідомо

До питання харчування важливо підійти свідомо, враховуючи рекомендації сучасної медичної науки. Експерт підкреслює, що постити нікому не шкідливо, за винятком важкохворих, хворих на цукровий діабет, ниркову недостатність і різні онкологічні захворювання. Протипоказаннями до посту також можуть бути виразкові хвороби, захворювання шлунка, дванадцятипалої кишки, жовчнокам’яна хвороба, а також важкі кардіологічні патології.

Основні правила оптимізації харчування під час посту

  • Оскільки існує заборона на м’ясо, птицю, рибу, молочні продукти і яйця, то для профілактики дефіциту білка в раціон харчування варто включати білок рослинного походження – це всі соєві продукти, бобові, горіхи, насіння, різні злакові тощо.
  • Дуже корисно урізноманітнити свій раціон різними кашами з цільнозернового борошна, макаронними виробами із твердих сортів пшениці, картоплею.
  • Крім білкової і крохмалистої їжі необхідно щодня вживати в їжу рослинні олії, близько 1-2 столових ложок на день. Найкориснішими оліями є нерафінована оливкова першого холодного віджиму та лняна, які найкраще додавати у салати. Для смаження та тушкування використовуйте оливкову рафіновану.
  • Важлива частка в денному раціоні під час посту відводиться овочам та фруктам, яких потрібно вживати в кількості не менше 500 грамів щодня. Найкраще керуватись при виборі правилом “веселки”, тобто жовті-оранжеві-червоні-фіолетові-зелені (лимон, морква, буряк, помідори, фіолетова капуста, селера, авокадо, петрушка, кріп і т.д.).
  • Для попередження нестачі заліза в організмі, важливо вживати крупи та бобові продукти разом із овочами, в яких міститься вітамін С. Він допомагає перетворювати елементи заліза у форму, яка найкраще засвоюється організмом. Багатим на залізо є порошок какао.
  • Не забувайте щодня вживати 1 столову ложку насіння сезаму: це забезпечить організм необхідною кількістю кальцію, під час невживання молочних продуктів.
  • Для профілактики загострення весняної депресії, за можливості необхідно включати до раціону страви з бурого (неочищеного) рису, пшона, гречки, сої, сочевиці, а також фініки, банани та арахіс.
  • Для любителів солодкого залишаються мед та сухофрукти, які є джерелом важливих вітамінів і мікроелементів.
  •  Не забувайте про важливість вживання достатньої кількості чистої питної води – не менше 1,5 літра в день.
  • Важливо щодня приймати вітамінно-мінеральний комплекс.
  • Організуйте собі режим харчування не рідше 4-5-ти разів на добу. Адже рослинна їжа менш калорійна, ніж тваринного походження. При недостатку калорій може розвинутися банальна втома та слабкість.
  • Докладіть зусиль, щоб приймати їжу щодня в один і той самий час. Травна система вже через 2-3 дні буде готова до роботи і процес травлення піде оптимальніше. Навіть різка зміна складу страв менше позначиметься самопочутті.
  • Ретельно пережовуйте їжу. Це дуже дієвий спосіб знешкодження патогенних бактерій, що потрапляють з їжею за допомогою ферменту лізоциму, який знаходиться у слині і має антибактеріальні властивості.
  • Намагайтеся не вживати ті продукти, до яких відчуваєте неприязнь, бо все одно вони повноцінно не перетравляться, а лише викличуть бродіння, гниття у травній системі та призведуть до перевантаження організму токсинами. Їжте тільки при наявності апетиту.

Позитивне духовне налаштування посилить користь посту для організму  

Марина Патратій також зосереджує увагу на тому, що піст – це не дієта, тож не варто забувати про духовну гігієну й очищення внутрішнього світу. Тим паче, що психологічний аспект має не менш позитивний вплив на фізичне здоров’я. Як під час посту, так і після нього варто уникати негативних емоцій – зла, гніву, ненависті. Потрібно намагатись шанобливо ставитися до оточуючих, генерувати гарні думки, бути милосердними і любити ближніх.

– Якщо будемо дотримуватися посту в думках, словах і вчинках – рівень здоров’я лише підвищиться, а дотримання інших релігійних рекомендацій принесе ще більше здоров’я і благополуччя, – додає на завершення експерт ДОЗ.

Прес-служба обласного центру здоровя


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора