A A A K K K
людям із порушенням зору
НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ
Новоселицької міської ради Чернівецького району Чернівецької області

Директор ДОЗ розповіла працівникам мас-медіа про результати діяльності медичної галузі у 2018 році та поділилась планами на 2019-ий

Дата: 07.03.2019 10:47
Кількість переглядів: 5

6 березня, в Чернівецькій обласній державній адміністрації відбулась прес-конференція директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА, доктора медичних наук, професора Оксани Андрієць «Про підсумки діяльності системи охорони здоров’я області у 2018 році, стан реформування медичної галузі, а також про плани роботи на 2019 рік».

Як відзначила керівник медичної галузі, протягом 2018 року серед напрямків діяльності медичної галузі області був ряд пріоритетних завдань. Одне з найосновніших полягало в покращенні доступності та якості надання медичної допомоги мешканцям області, що включало реформування первинної ланки надання медичної допомоги, покращення матеріально-технічної бази ЛПЗ області, продовження реконструкції приміщення обласного перинатального центру, формування реперфузійної мережі в області з відкриття відділень інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії на базі обласного кардіологічного центру, впровадження сучасних діагностично-лікувальних методик, забезпечення лікарськими засобами, надання відповідної медичної допомоги учасникам АТО та ООС тощо.

Завдяки ефективній, злагодженій та самовідданій роботі працівників охорони здоров’я, за підсумками діяльності галузі у 2018 році, відбулось покращення ряду ключових показників. Зокрема, знизився рівень перинатальної смертності, мертвонародженості, ранньої неонатальної смертності. Крім того, протягом 2018 року не було зареєстровано материнських втрат унаслідок акушерських причин.

Також у зв’язку з суттєвими кроками, зробленим в розвитку кардіологічної служби Буковини, зокрема придбанням сучасного агіографічного обладнання та відкриттям відділень інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії на базі обласного кардіоцентру, у 2018 році вдалось вперше за останні роки значно зменшити рівень смертності від інфаркту міокарда в області, загалом на 10%.

Крім того, торік спостерігалось зниження рівня летальності від злоякісних новоутворень серед мешканців краю що, безумовно, стало результатом вдосконалення якості надання медичної допомоги онкологічним хворим і впровадження сучасних технологій в роботу онкологічної служби.

При цьому, проблемою залишається рівень смертності від інсульту в області. Задля боротьби з цим важким захворюванням фахівці та експерти Департаменту охорони здоров’я вже розроблять регіональну програму «Стоп інсульт».

Впродовж 2018 року тривала активна робота з оновлення технічного стану будівель ЛПЗ області. У ході проведення будівельних та ремонтних робіт в лікувально-профілактичних закладах області всього за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 81,1 млн. грн., у тому числі з ДФРР – 28,7 млн. грн., місцевого бюджету – 45,4 млн. грн.,  державного бюджету – 7 млн. грн.

Також було проведено низку заходів, спрямованих на придбання медичного обладнання. У загальному, матеріально-технічна база лікувально-профілактичних закладів області в 2018 року була оновлена медичним обладнанням та виробами медичного призначення на загальну суму – 92,5 млн. грн., зокрема за рахунок асигнувань з державного бюджету 21,8 млн. грн., місцевого бюджету – 60,7 млн. грн., інших джерел фінансування – 10 млн. грн. За період 2014-2018 років ЛПЗ області отримали сучасне медичне обладнання на загальну суму понад 223 мільйони гривень. Основна частина даних коштів була виділена з обласного і державного бюджетів.

У 2018 році за бюджетною програмою «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» ЛПЗ отримано лікарських засобів та виробів медичного призначення на 63,1 млн. грн.

Крім того, забезпечення населення області необхідними медикаментами здійснювалось у рамках Урядової програми «Доступні ліки», яка у 2018 році була реалізована в Чернівецькій області на 100%. У цілому відшкодовано більше 331 тисячі рецептів на загальну більше 23 мільйонів гривень. Відтак, понад 208 тисяч буковинців отримали лікарські засоби безкоштовно чи з невеликою доплатою.

Окремо у минулому році в області працювало шість регіональних програм, котрі дозволили покращити доступність дороговартісних лікарських засобів та виробів медичного призначення для важкохворих. Передусім, для пацієнтів з онкологічними захворюваннями та серцево-судинними захворюваннями.

Значна робота була проведена в напрямку реформування системи охорони здоров’я області:

  • 37 закладів первинної ланки реорганізовані в комунальні некомерційні підприємства. Серед них 16 центрів первинної медико–санітарної допомоги, 14 амбулаторій загальної практики – сімейної медицини та 7 закладів охорони здоров’я м. Чернівці. Усі підписали угоди й отримують фінансування з НСЗУ.
  • 66% мешканців Чернівецької області обрали свого лікаря ПМД, що в абсолютних числах складає 595 575 осіб.
  • На первинній ланці «гроші пішли за пацієнтом». Лікарі, які уклали з пацієнтами понад 1800 декларацій, отримали заробітну плату в середньому розміром у 16 тис. грн.
  • У комунальні некомерційні підприємства вже реорганізовані 5 медичних установи вторинного рівня – Новоселицька ЦРЛ, Хотинська ЦРЛ, Глибоцька ЦРЛ, Кіцманська ЦРЛ та Сторожинецька ЦРЛ. Решта шість центральних районних лікарень області завершують процес перетворення.
  • Розпочато і триває будівництво 9 сучасних амбулаторій. Вартість будівництва на умовах 10% співфінансування у загальній сумі складає 48, млн. грн. Наразі розглядається можливість будівництва ще декількох амбулаторій. 
  • Затверджено придбання 9 автомобілів для фахівців новозбудованих амбулаторій, на що передбачено 4, 5 млн. грн.
  • Визначений перелік закладів охорони здоров’я у сільській місцевості, які пропонується дооснастити обладнанням для телемедицини. Загалом передбачається, що комплекти телемедичного обладнання отримають 57 закладів ПМД на загальну суму в 11, 4 млн. грн.
  • В області сформовано госпітальні округи – Західний, Центральний, Східний. У двох округах створено Госпітальні ради, які проводять роботу над розробленням Перспективних планів розвитку. У Центральному окрузі здійснюється формування Госпітальної ради.
  • Проводиться підготовка до початку роботи в області програми «Доступна діагностика». Заплановано, що дана програма запрацює з липня 2019 року. Вона полягає в тому, що НСЗУ оплатить чіткий перелік діагностичних і лікувальних послуг за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». В цілому, передбачається оплата 54 діагностичних та лікувальних послуг за направленням сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Можна буде безоплатно пройти обстеження на поширені хвороби внутрішніх органів, серця, легенів та найбільш розповсюджених видів онкології у чоловіків і жінок.

Інформація із сайту ДОЗ Чернівецької ОДА

Більше – у відеорепортажі Юлії ШЛЕК:

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора