A A A K K K
людям із порушенням зору
НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ
Новоселицької міської ради Чернівецького району Чернівецької області

День пам'яті жертв голодоморів.

Дата: 22.11.2019 08:28
Кількість переглядів: 0

День пам’яті жертв голодоморів щорічно вшановується на державному рівні у четверту суботу листопада. В 2019 році цей день припадає на 23 листопада.

У цей день в Україні та світі за участю представників органів державної влади, місцевого самоврядування, іноземних гостей, громадськості, духовенства, засобів масової інформації відбудуться інформаційно-просвітницькі кампанії, жалобні заходи – покладання квітів, вінків і траурних композицій із колосків, калини до місць поховань жертв Голодомору та пам’ятних знаків, виставки, концерти-реквієми та поминальні служби за померлими від голоду. З середини 2000-их років у День пам’яті жертв голодоморів проводяться загальнонаціональні жалобні заходи за участю Президента України та керівництва держави.

Традиційно о 16.00 пам'ять загиблих під час геноциду українського народу вшановують хвилиною мовчання та встановлюють запалену свічку на підвіконня як в Україні, так і в багатьох країнах світу. У багатьох містах та населених пунктах на головних майданах у цей час теж запалюють свічки.

З 2003 року складовою меморіальних заходів цього дня є Акція «Запали свічку пам’яті». Змістом акції є запалення свічки, як на площах міст, так і на підвіконнях осель на вшанування пам’яті жертв голодоморів.

Ввести традицію запалювати свічку запропонував американський та український історик, дослідник Голодомору в Україні Джеймс Мейс у 2003-му році.

23 листопада 2019 року о 16.00 в КНП "Новоселицька РЛ" в холах стаціонарних відділень, ординаторських, на постах медсестер будуть запалені свічки і виставлені на підвіконня. Пацієннтам відділень, в цей час, запропонують вшанувати пам’ять жертв Голодоморів хвилиною мовчання.

Ключові меседжі акції “Запали свічку пам’яті”:

  • Голодомор – це геноцид Українського народу, вчинений комуністичним тоталітарним режимом з наміром "Знищити, цілком чи частково українську національну групу". Ця кваліфікація випливає із Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року "Про запобігання злочину геноциду і покарання за нього" та Закону України "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні" від 28 листопада 2006 року;
  • способом реалізації геноциду став штучний масовий голод, організований керівництвом комуністичної партії Радянського Союзу та Радянської України;
  • Голодомор спричинив загибель мільйонів українців на території Української СРР і Кубані;
  • радянська влада злочинно замовчувала факт Голодомору;
  • моральний обов’язок держави та суспільства перед минулими та наступними поколіннями – вшановувати пам’ять жертв трагедії;
  • вшанування пам’яті жертв Голодомору є справжнім запобіжником повторення подібних трагедій у майбутньому;
  • увага на таких трагедіях як Голодомор робить громадську думку та політичний істеблішмент нетерпимими до проявів будь-якого масового насильства.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора