A A A K K K
людям із порушенням зору
НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ
Новоселицької міської ради Чернівецького району Чернівецької області

Глаукома і як з нею боротись.

Дата: 06.03.2019 10:03
Кількість переглядів: 0

ДРУГИЙ ТИЖДЕНЬ БЕРЕЗНЯ ПРОХОДИТЬ ПІД ЕГІДОЮ БОРОТЬБИ З ГЛАУКОМОЮ. ВОНА НАЛЕЖИТЬ ДО НЕБЕЗПЕЧНИХ ЗАХВОРВАНЬ ОЧЕЙ, ЯКІ ВРАЖАЮТЬ ЗОРОВИЙ НЕРВ І ВЕДУТЬ ДО ВТРАТИ ЗОРУ. СЬОГОДНІ, ЗГІДНО З ВООЗ, ЧИСЛО ХВОРИХ З ГЛАУКОМОЮ ПЕРЕВИЩУЄ ЦИФРУ У ПОНАД 70 МІЛЬЙОНІВ ОСІБ, З НИХ ПОВНІСТЮ НЕЗРЯЧИХ 7 МІЛЬЙОНІВ.

Трохи статистики. Близько 14-15% людей, які страждають від сліпоти, втратили зір внаслідок цього захворювання. Звичайно, частіше хвороба зустрічається у людей після 40 років, однак зустрічається і вроджена, і  юнацька форми глаукоми.

В більшості випадків, але не завжди, причиною цього захворювання є  підвищений тиск всередині ока, іменований внутрішньоочним тиском. Внутрішньоочний тиск вимірюється в міліметрах ртутного стовпа і може варіювати від 10 до 26 мм рт. ст., все, що більше  – є ризиком розвитку глаукоми.

Досі не вивчені всі причини глаукоми. Проте виявлено декілька факторів, які збільшують ймовірність виникнення хвороби. Одним з головних є вік людини. Глаукома розвивається у людей старше 40 років. І чим старша людина, тим вищий ризик захворювання. Ще одним фактором ризику є наявність глаукоми у найближчих родичів, тому особливу увагу ми приділяємо цим пацієнтам. Крім того, вважається, що розвитку хвороби сприяють захворювання серцево-судинної системи (артеріальна гіпер- і гіпотензії, дистонії), мігрені, короткозорість, цукровий діабет. Пацієнтам із зазначеними патологіями варто пам’ятати про підвищений ризик розвитку цього захворювання.

Чимало людей, які страждають на глаукому, не знають про своє захворювання, поки не настане серйозна, незворотна втрата зору. На жаль, в більшості випадків хвороба починається і протікає безсимптомно, тільки офтальмолог може виявити перші ознаки захворювання. Тому необхідно регулярно (мінімум один раз на рік) обстежуватися в офтальмолога. За рекомендаціями ВООЗ рекомендується вимірювання очного тиску один раз на два роки. Для діагностики такого прихованого захворювання, крім вимірювання очного тиску, обов’язково проводиться дослідження полів зору, за необхідністю, комп’ютерне сканування сітківки і диска зорового нерва. Існують дві форми глаукоми – відкритокутова і закритокутова. Закритокутова форма характеризується накопиченням рідини усередині ока через перекриття кута передньої камери ока райдужкою, внаслідок чого закривається доступ до дренажної системи ока.

Відкритокутова форма (найпідступніша) розвивається в результаті порушення функцій дренажної системи при відкритому доступі до неї. Відкритокутова форма захворювання зазвичай протікає непомітно, без ознак глаукоми. Поле зору хворого звужується поступово, іноді протягом кількох років. При підвищенні внутрішньоочного тиску у деяких хворих з’являються такі симптоми глаукоми як тимчасове затуманення зору, райдужні кола при погляді на світлову лампочку. Також при цьому можуть виникати характерні ознаки глаукоми – біль в надбрівній області та головний біль. Відкритокутова глаукома розвивається на одному оці, а через деякий час і на другому .  Одна з основних ознак глаукоми цієї форми – звуження периферичного поля зору. Починається воно з боку носа, після чого охоплює всі відділи. Крім того, хворі гірше бачать у сутінках. При цьому можливе погіршення гостроти зору, яке є ознакою вже запущеної стадії глаукоми  і нерідко супроводжується практично повною атрофією зорового нерва і, як наслідок, сліпотою.

Спостереження пацієнтів з глаукомою включає в себе призначення очних крапель з проведенням курсів консервативної терапії, внутрішньом’язових і внутрішньоочних ін’єкцій. У разі, якщо внутрішньоочний тиск не вдалося знизити за  допомогою гіпотензивних крапель, потрібна операція.

Раннє  і вчасне призначення правильного лікування може призупинити прогресування глаукоми та зберегти зорові функції  і якість життя пацієнта. Це можливо тільки при дотриманні рекомендацій лікаря і відсутності перерв під час лікування. На щастя, глаукома несуттєво обмежує звичний спосіб життя. Проте треба намагайтись уникати екстремальних фізичних навантажень, зловживання алкоголем і нікотином. Так само при діагнозі глаукоми існують певні обмеження щодо використання певних груп медикаментозних засобів – про це вам розповість ваш лікар-офтальмолог.

 Консультацію можете отримати в умовах поліклінічного відділення. Для досягнення найкращих результатів необхідно уважно слідувати рекомендаціям лікаря. Самолікування в цьому випадку неприпустимо.

Діана Рудько,

лікар-офтальмолог КНП «Новоселицька РЛ»

 

Пам'ятка:

Протягом минулого року в області виявили ще  близько 600 людей, хворих на глаукому, в нашому районі – 46, серед яких запущена форма – у 11 хворих. Це стається через несвоєчасне звернення людей, адже перші ознаки захворювання неспецифічні: немає болю, неприємних відчуттів, погіршення зору може бути лише в тих випадках, коли людина закриває одне око і помічає погіршення зору на інше.

Всього на обліку в районі перебуває 474 хворих, з них сліпі на обидва ока 12.

Захворіти на глаукому може будь-хто, але в групі ризику родичі хворих, ті, хто страждає на гіпертонічну хворобу, цукровий діабет, люди старші 40 років та ін.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора