A A A K K K
людям із порушенням зору
НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ
Новоселицької міської ради Чернівецького району Чернівецької області

17 листопада – Міжнародний день передчасно народженої дитини

Дата: 16.11.2018 22:42
Кількість переглядів: 0

Міжнародний день недоношених дітей було засновано з ініціативи Європейського Фонду догляду за новонародженими дітьми (ЕРСNI) і вперше відзначався у Відні 2008 року. Наразі 17 листопада відзначають більше ніж в 200 країнах світу.

Символом цієї дати традиційно є фіолетовий колір, В цей день архітектурні споруди та пам’ятки багатьох країн світу підсвічують фіолетовим кольором. Люди вдягають фіолетові елементи одягу, чим закликають звернути увагу на проблему народження недоношених дітей. В Україні з кожним роком все масштабніше проходять заходи до цього дня і кожен раз нові міста приєднуються до міжнародної традиції. Цього року планується проведення Дня передчасно народженої дитини за підтримки Асоціації батьків передчасно народжених дітей у 15 містах України.

Надання широкого розголосу темі допомагає підняти обізнаність широкого загалу у проблематиці передчасних пологів, знати куди звертатися при ризиках, покращити догляд за новонародженими дітьми та інше.

Недоношені діти зазвичай належать до так званої категорії немовлят із малою масою тіла під час народження (менше ніж 2500 г). Для передчасно народжених дітей характерною є функціональна незрілість центральної нервової системи, терморегуляції, органів дихання, травлення, кровообігу, кровотворення, імунної системи. Це пояснюється випаданням того терміну вагітності, під час якого відбувається тренування цих систем, що забезпечують пристосування дитини до нових для неї умов позаутробного існування. Як відомо, всі новонароджені діти вразливі, але передчасно народжені – особливо, а проблема передчасних пологів залишається однією з основних проблем.

Ідея запровадження Дня передчасно народженої дитини полягає у можливості публічно і широко заявити про існуючу проблему в суспільстві, про необхідність вирішення нагальних завдань, з якими стикаються лікарі та сім’ї з недоношеними дітьми, допомогти знайти їм підтримку і розуміння.

Інформація із сайту ДОЗ Чернівецької ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора