A A A K K K
людям із порушенням зору
НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ
Новоселицької міської ради Чернівецького району Чернівецької області

Бачити сни корисно для здоров’я

Дата: 15.03.2019 16:30
Кількість переглядів: 88

15 березня у світі традиційно відзначають Міжнародний день сну, який запроваджено у 2008 році у рамках проекту Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

– Сон – це життєво необхідний природний періодичний фізіологічний стан, що характеризується втратою активних психічних зв’язків людини з навколишнім середовищем й зниженням здатності нервової системи відповідати на зовнішні подразники, – розповідає експерт Департаменту охорони здоров’я зі спеціальності «Медична психологія та психотерапія» Олександр Поліщук.

Вважається, що сон є відпочинком, необхідним для відновлення організму, насамперед мозку, після активного денного періоду. Однак дані досліджень останніх кількох десятиліть свідчать, що активність клітин певних структур мозку під час сну, навпаки, істотно зростає, мозок є активним, хоча ця активність інша, ніж при неспанні, і на різних стадіях має свою специфіку. Тобто сон – це активний фізіологічний процес.

Найхарактернішими ознаками стану сну є типова електрична активність мозку (визначається за допомогою електроенцефалографа), активність певних м’язів, рухи очей.

Нічний сон не є однорідним, розрізняють повільну та швидку (парадоксальну) фази сну, що поперемінно 5-7 разів змінюють одна одну. У швидку фазу спостерігаються мимовільні швидкі рухи очних яблук і саме в цю фазу людина бачить сни.

Сновидіння ж вважаються наслідком активності клітин мозку при нестачі гальмування з боку кори головного мозку та виникають внаслідок перекомбінації, перегляду інформації, що зберігається в мозку. Уривки  вражень, які нам здалися особливо яскравими впродовж дня, у найнеймовірніших сполученнях відтворюються у сновидіннях. Отже, сновидіння мають цілком матеріальну основу і є результатом психофізіологічних процесів мозку. Свідченням того, що сновидіння – це результат взаємодії людини із зовнішнім світом є те, що  люди, які народилися незрячими, бачать сни не у картинках або кольорах, а в звуках, запахах та тактильних відчуттях, а у снах глухонімих немає звуків.

– Що означають кошмари, еротичні й «віщі» сни? 

– Різні психологічні школи намагаються пояснити сам процес спостереження сновидіння. Найвідомішим є положення теорії З. Фройда, що сон розкриває думки і бажання людини, які вона в силу соціальних норм вважає неприйнятними і які колись були витіснені в несвідоме, а отже сни можна інтерпретувати. Подальші дослідження поставили під сумнів деякі елементи теорії Фройда, але робота зі сновидіннями залишається важливим елементом психоаналізу та інших напрямків психології та психотерапії.

Відповісти на запитання, чому сняться страхітливі сни складно, однак ймовірні причини кошмарів часто пов’язані із стресовими ситуаціями, переїданням, перевтомою, зловживанням алкоголем, прийомом певних лікарських препаратів, підвищенням температури тіла під час хвороби.

Щодо снів еротичних, то обговорювати своє інтимне життя досі є малоприйнятним для багатьох людей, дехто не має постійного близького партнера, або існують проблеми в інтимній сфері. Тож близькість спливає у вигляді різних образів, еротичних сцен, інтимних пригод під час сну. Уві сні знімаються заборони, зникає невпевненість, реалізуються різноманітні бажання. Таким чином, сни еротичного змісту не є чимось ненормальним. 

 “Віщі” ж сновидіння можна пояснити тим, що у фазу швидкого сну мозок переробляє інформацію, накопичену протягом певного часу. Відтак «програваючи» згодом уві сні різні сценарії, у такий спосіб людина може знайти вирішення проблеми, виробити стратегію можливої ??поведінки в майбутньому.

– Дехто стверджує, що взагалі не бачить сни: з чим це пов’язано і чи це дійсно так?

– Дійсно, є люди, які кажуть, що не бачать снів. Насправді за ніч нам сниться від 2 до 7 снів. Просто більшість з них ми забуваємо. Людина найчастіше може згадати свій сон тільки тоді, коли під час або після нього було пробудження. Період виходу зі сну – найбільш цікавий творчий період, в якому зроблено багато наукових відкриттів, знайдено вирішення проблем, які не вдавалось розв’язати роками. Загальновідомий факт створення уві сні періодичної таблиці Менделєєвим, Полу Маккартні наснилась мелодія знаменитої «Yesterday», авіаконструктор Антонов уявив, як повинен виглядати хвіст літака «Антей».

– Як спати, щоб виспатися?

– Щоб сон був повноцінним, слід дотримуватись кількох простих правил:

  • Намагатися уникати надмірних фізичних і психоемоційних навантажень, стресових ситуацій. Якщо причиною порушень сну стала психічна травма, зверніться до психолога або психотерапевта, інколи тривале безсоння потребує медикаментозного лікування, яке може призначити лише лікар.
  • Слід засинати і прокидатися в один і той же час,  облаштуйте своє спальне місце таким чином, щоб нічого не відволікало від спокійного сну, ліжко і подушки мають бути зручними, в кімнаті повинно бути свіже повітря.
  • Не переїдайте перед сном, не зловживайте алкоголем, курінням, енергетичними напоями, певні ліки впливають на сон, тож варто обговорити це з лікарем.
  • Замість перегляду телевізора перед сном надайте перевагу прогулянці, розслаблюючому масажу, ароматній ванні або медитації.

Прес-служба Обласного центру здоров'я


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора