A A A K K K
людям із порушенням зору
НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ
Новоселицької міської ради Чернівецького району Чернівецької області

Всесвітній день донора крові

Дата: 12.06.2021 17:15
Кількість переглядів: 0

14 червня 2021 року відзначається «Всесвітній день донора крові», який був заснований під егідою ООН в травні 2005 року Всесвітньою асамблеєю охорони здоров'я ООН в Женеві.

В цей день 1868 року народився австрійський лікар-імунолог Карл Ландштейнер, який у 1900 році зробив невід'ємний внесок, відкривши групи крові людини, за що був нагороджений Нобелівською премією.

Кампанія з нагоди Всесвітнього дня донора в цьому році проходить під гаслом «Здай кров, нехай в світі пульсує життя». Гасло підкреслює роль кожної людини, готової здати кров і допомогти нужденним. Особливо зараз, в нелегкі для України часи, це є шансом збереження життя дітям та дорослим, які мають крововтрату, як у зв'язку із захворюваністю, так і пораненим мешканцям та бійцям АТО, які стоять на захисті нашої країни.

Кількість донорів в Україні збільшилася з початком військових дій, а у Всесвітній день донора, вже кілька років поспіль, пункти прийому крові в містах країни переповнені з самого ранку.

Бути донором корисно для здоров'я: цікаві факти і правила здачі крові.

Донорство приносить користь не тільки тим, хто має потребу в крові, але і тим, хто її здає. Регулярна здача крові зміцнює імунну систему людини, є профілактикою серцево-судинних захворювань, адже позбавляє від надлишку крові, що створює навантаження на серце. Збір крові стимулює людський організм до запуску відновних процесів і відтворення крові, таким чином відбувається омолодження. А за даними медичних досліджень, регулярна здача крові збільшує тривалість життя до 7 років.

Перед процедурою здачі крові донор проходить обов'язкове обстеження у терапевта, де йому вимірюють тиск, а також здає безкоштовний аналіз на наявність таких захворювань як ВІЛ, гепатит, сифіліс та ін.

Здача крові безпечна для донора. Всі донорські пункти забезпечені одноразовим, стерильним обладнанням та індивідуальними системами. Шприци та голки розкривають тільки в присутності донора. Після використання вони знищуються. Навпаки, потенційний донор може перевірити стан свого здоров'я та наявність інфекційних хвороб.

Донором може стати будь-який громадянин України віком від 18 років, вагою не менше 50 кг і без протипоказань пов'язаних з наявністю певних захворювань. Для проведення процедури при собі необхідно мати паспорт та ідентифікаційний код.

Тим, хто збирається здати кров слід дотримуватися кількох правил. Відмовитися від вживання алкоголю за 2 доби до процедури, а також утриматися від куріння протягом двох годин перед здачею крові. У день, перед процедурою, обмежити вживання смаженої, жирної, гострої їжі, а також молока і яєць.

У день здачі крові легко поснідати, а перед самою процедурою випити солодкий чай. Сама здача цільної крові займає не більше 15 хвилин. Здача компонентів крові (плазми, тромбоцитів) триває дещо довше, від 30 хвилин, але не більше півтори години, а після здачі – донор при гарному самопочутті, залишається в закладі на 10 хв під наглядом спеціалістів.

Після здачі крові необхідно уникати фізичних навантажень і дати організму відновитися. Наступні два дні після процедури слід повноцінно харчуватися і пити багато рідини.

В Україні діє закон "Про донорство крові та її компонентів", згідно з яким людина, що здала кров, отримує два вихідних дня із збереженням зарплати. Також донор забезпечується сніданком і обідом за рахунок медичного закладу, або може отримати грошову компенсацію на харчування.

Тому хочемо відзначити і подякувати всім донорам, які добровільно і безоплатно дарують свою кров для порятунку життя інших людей, а також закликати всіх бажаючих здати кров до «Всесвітнього дня донора крові».

Чекаємо Вас 14.06.2021 та 22.06.2021р.

в Новоселицькій лікарні

у відділенні трансфузіології

з 8.00 до 12.00.

 

 

Відділення трансфузіології

КНП "Новоселицька лікарня"

спільно з  товариством Червоного  хреста


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора