A A A K K K
людям із порушенням зору
НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ
Новоселицької міської ради Чернівецького району Чернівецької області

6 березня – Всесвітній День боротьби з глаукомою

Дата: 06.03.2019 16:57
Кількість переглядів: 0

6 березня 2019 відмічається Всесвітній День боротьби з глаукомою, який проводиться з 2008 року за ініціативою Всесвітньої асоціації товариств глаукоми та Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою.

Глаукома – це одне з найбільш інвалідизуючих захворювань. За результатами досліджень, ймовірність настання сліпоти на одне око через 20 років після виникнення захворювання і початку лікування складає 25%. а на обидва ока – 9%.

Кількість хворих на глаукому у світі сягає 65 млн. осіб. При цьому з 28 млн. сліпих у світі майже кожен п’ятий втратив зір у зв’язку з цим захворюванням.

В Чернівецькій області на диспансерному обліку з приводу глаукоми наразі перебуває 13377 осіб, з них 446 виявлені вперше.

У сучасній офтальмології термін “глаукома” об’єднує групу захворювань, які мають різне походження, але спільні симптоми: підвищення внутрішньоочного тиску, звуження поля зору, розвиток атрофії здорового нерва. Захворювання на глаукому може прогресувати з різною швидкістю. Раннє її виявлення та своєчасне лікування дозволяє зберегти зір протягом тривалого часу.

Частіше всього пацієнти звертаються до лікаря. коли зір вже значно втрачений, але існує ряд симптомів, на які варто звернути увагу та при їх наявності терміново звернутись до лікаря: “літаючі мушки” перед очима, райдужні кола навколо джерела світла при погляді на нього, затуманення зору, часта зміна окулярів. Як правило, людина втрачає зір при глаукомі внаслідок загибелі зорового нерву (атрофії), основною причиною якої є підвищення внутрішньоочного тиску. Тому дуже важливо всім особам старше 40 років один раз на рік контролювати рівень внутрішньоочного тиску, а при наявності захворювання – частіше. Якщо у людини в роду були випадки глаукоми та є супутня судинна патологія – цукровий діабет, схильність до вазоспазмів, мігрені тощо, то вона безперечно відноситься до групи ризику та повинна бути під пильним наглядом лікаря- офтальмолога.

Діагностика глаукоми комплексна. Для встановлення діагнозу необхідно перевірити зір, поле зору (на початку захворювання або лише при підозрі на нього – комп’ютерними методами), стан здорового нерва (традиційним оглядом – офтальмоскопією та комп’ютерними методами), виміряти рівень тиску в оці. При необхідності лікар запропонує ще додаткові методи обстеження, які допоможуть своєчасно встановити діагноз.

Для профілактики виникнення глаукоми необхідно вести здоровий спосіб життя, не перевтомлювати очі, більше перебувати на свіжому повітрі, влітку носити сонцезахисні окуляри, контролювати артеріальний тиск, не зловживати алкогольними напоями і не палити, збалансовано харчуватись та періодично відвідувати лікаря.

Глаукома належить до прогресуючих захворювань, проте раннє виявлення, адекватне лікування та чітке дотримання рекомендацій лікаря – складові успіху в боротьбі з цією хворобою. om,playfin.com#@#.ad-5

Інформація із сайту ДОЗ Чернівецької ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора