A A A K K K
людям із порушенням зору
НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ
Новоселицької міської ради Чернівецького району Чернівецької області

17 квітня 2019 року в КНП "Новоселицька РЛ" відбулися медична рада та оперативна нарада

Дата: 17.04.2019 16:26
Кількість переглядів: 3

Сьогодні, 17 квітня 2019 року, в КНП "Новоселицька РЛ", під головуванням головного лікаря Валерія Калараша, відбулися медична рада та оперативна нарада.

Розпочалося засідання з важливої теми "Про стан надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги хворим з ендокринологічною патологією в районі за 2018 р. та завдання по подальшому її покращенню на 2019 р.". Доповідачем із зазначеного питання була районний ендокринолог Пяновська Марія Іванівна. Особливу увагу лікар приділила щорічному зростанню кількості хворих на цукровий діабет, виявленню хворих у запущених стадіях з ускладненнями, та їх інвалідизації. Ендокринолог довела до присутніх інформацію про те, що з державного бюджету на 2019 рік, по державній програмі "Цукровий діабет", виділено 1 млн. 986 тис. грн. та з районного бюджету 200 тис. грн., при потребі 4 млн. грн. Пяновська М.І. підкреслила важливість  своєчасного переходу з таблетованих форм на лікування інсулінами вітчизняного і зарубіжного виробництва,  та на аналоги інсулінів, на ін'єкційні форми лікування для попередження ускладнень цукрового діабету і подальшої інвалідизації. Заступник головного лікаря з ЕТН Наталія Кишлар, звернула увагу присутніх на те, що інвалідність по цукровому діабету встановлюється тільки тоді, коли є важкі ускладнення, а не тоді коли тільки встановлено діагноз цукровий діабет. Заступник головного лікаря з лікувальної роботи Василь Сухораб запропонував написати листи-звернення до голів ОТГ про виділення додаткових коштів на лікування цукрового діабету та його ускладнень у жителів їхніх громад так, як наявних коштів не вистачить до кінця поточного року. Головний лікар Валерій Калараш, продовжуючи тему цукрового діабету, запропонував присутнім особисто регулярно перевіряти натще рівень цукру в крові, адже незначне його підвищення згубно діє на судини і призводить до незворотних змін, ускладнень та інвалідизації.

Далі, згідно порядку денного, виступила заступник головного лікаря Глігор Людмила Павлівна, яка доповіла "Про стан надання вторинної, спеціалізованої медичної допомоги дитячому населенню району за 2018 р. та завдання по подальшому її покращенню в умовах реформування медичної галузі".

Наступним питанням, яке було розглянуте на засіданні, став "Аналіз рейтингових показників роботи онкологічної служби району за 2018 р. та завдання по подальшому їх покращенню на 2019 р.", доповів районний онколог Барателі Володимир Тамазович. Аналізуючи зазначену проблему, лікар звернув увагу на зростання занедбаних випадків раку,  на локалізації,  які піддаються скринінгу, що дає можливість продовжити таким хворим життя за рахунок своєчасного виявлення пухлин та їх лікування. Районний гінеколог Аузяк Олексій Іванович, серед основних причин виявлення випадків раку, на пізніх стадіях, у жінок, назвав заміну дипломованих акушерок сільських амбулаторій на медсестер загальної практики та те, що із відокремленням первинної ланки від вторинної, порушилась система огляду жінок гінекологами районної лікарні за місцем їх проживання.

На засіданні оперативної наради розглянули наступні питання. "Аналіз роботи клінічної та біохімічної лабораторії за 2018 р. та завдання по подальшому її покращенню на 2019 р." доповіла завідувачка клініко-діагностичної лабораторії Єфтемій Яна Валеріївна, яка повідомила, що в 2019 році відкривається можливість запровадження нового методу діагностики - глюкозорований гемоглобін, який дозволяє визначити чи піднімався цукор крові протягом останніх 3-х місяців.

"Аналіз рейтингових показників роботи рентгенологічної служби району за 2018 р. та завдання по подальшому її покращенню на 2019 р." доповів завідувач рентгенологічним відділенням Артерчук Василь Васильович. Завершуючи доповідь звернув увагу на необхідність придбання нового цифрового флюорографа. Головний лікар В. Калараш запевнив, що буде шукати шляхи вирішення даної проблеми, адже сучасний флюорограф є надзвичайно вартісним.

"Аналіз рейтингових показників роботи УЗД, ендоскопічної та функціональної діагностики в районі за 2018 р. та завдання по подальшому їх покращенню на 2019 р." доповіла районний спеціаліст, лікар УЗД Топорівська Тетяна Яківна. При обговоренні даної доповіді взяв слово завідувач відділення реанімації, анестезіології та інтенсивної терапії Мазурчак Юрій Володимирович, який звернув увагу на необхідність придбання нового портативного УЗ-апарату для обстеження важкохворих в їхньому і інших відділеннях лікарні.

По завершенні розгляду питань порядку денного, перед присутніми, виступив головний лікар РЛ Валерій Калараш, який наголосив, що з 1 липня 2019 року розпочинається реформування надання вторинного рівня (спеціалізованої) медичної допомоги. Це призведе до необхідності підписання декларації з НСЗУ. На сьогоднішній день йде інтенсивна підготовка в нашій лікарні до цієї події. Для підписання декларації з НСЗУ про надання медичних послуг населенню району необхідно виконати ряд умов. Частину умов вже виконано, інші в процесі виконання. Що дасть нам вчасне підписання цієї декларації? Так, від початку року і до 1 липня 2019 року, фінансування нашої діяльності відбувалось за рахунок субсидій з державного бюджету незалежно від об'єму наданих медичних послуг. Починаючи з 1 липня 2019 року фінансування буде проводитись НСЗУ за фактично надані послуги і згідно встановленого переліку цих послуг, які можуть надаватись на вторинному рівні. Тому таке велике значення має вчасне підписання декларації з НСЗУ, адже це фінансування надання послуг населенню району і заробітної плати медичним працівникам.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора