A A A K K K
людям із порушенням зору
НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ
Новоселицької міської ради Чернівецького району Чернівецької області

5 правил протидії грипу

Дата: 14.01.2020 16:11
Кількість переглядів: 2

1) Знати основне про грип

Грип – це гостра респіраторна вірусна інфекція, яка передається повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової при розмові, чханні, кашлі і вражає органи дихання. У зоні зараження перебувають усі, хто знаходиться в радіусі двох метрів. Хвора людина – джерело інфекції впродовж усього періоду прояву симптомів, який у середньому триває до 7 днів.

Для грипу характерні такі симптоми: раптова поява високої температури, кашель (зазвичай сухий), головний біль, біль у м’язах і в суглобах, загальна слабкість, біль в горлі і нежить, при важкому перебігу – блювання і діарея. Грип може супроводжуватись важкими ускладнення і в результаті призводити до смерті.

2)Вжити заходів для захисту від грипу

Основним захистом від грипу є щорічна вакцинація. Вакцина зміцнює імунітет людини і змушує його працювати більш активно і продуктивно. Передусім, щеплення варто зробити людям, які входять до груп ризику: медпрацівникам, учителям, дітям віком до п’яти років, вагітним, літнім людям віком від 60 років, пацієнтам із хронічними захворюваннями, усім, хто працює в місцях великого скупчення людей. Вакцинуватись від грипу можна впродовж всього епідсезону.

Щоб правильно й ефективно здійснити щеплення, зверніться до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень та відсутня у національному календарі щеплень, тому вакцину можна закуповувати за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадян.

3)Дотримуватись простих звичок

– обмежте відвідування місць скупчення великої кількості людей та спілкування з людьми, які вже мають ознаки захворювання;

– у разі контакту з хворою людиною, використовуйте одноразову маску.

– дотримуйтесь правил особистої гігієни, зокрема регулярно мийте руки з милом та уникайте контакту немитих рук з носом, ротом та очима;

– уникайте під час епідсезону обіймів, поцілунків та рукостискань, зокрема із хворими людьми;

– регулярно провітрюйте помешкання, робоче приміщення та здійснюйте вологе прибирання;

– повноцінно висипайтесь, харчуйтесь та уникайте депресивних станів.

4) Не займатись самолікуванням

Об’єктивно оцінити стан хворого і призначити оптимальне лікування може тільки лікар. Ефективність будь-якого самолікування виключена, бо придбані без рецепту медикаменти можуть не підходити для лікування чи бути неефективними.

Памятайте, що хвора людина, котра займається самолікуванням, наражає себе на небезпеку розвитку важких ускладнень внаслідок грипу і навіть смерті.

5) Захворів? – Сиди вдома!

При появі перших симптомів грипу хвора людина обов’язково повинна залишатися вдома, щоб не провокувати ускладнення власної хвороби і не наражати інших людей на небезпеку захворіти. Не варто виходити на вулицю навіть заради візиту до лікаря. Його слід викликати додому.

Джерело: medcv.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора