A A A K K K
людям із порушенням зору
НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ
Новоселицької міської ради Чернівецького району Чернівецької області

ГРУДНЕ ВИГОДОВУВАННЯ: ОСНОВНІ ПРАВИЛА ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ, КОРИСТЬ ДЛЯ ДИТИНИ І МАТЕРІ

Дата: 07.08.2021 14:24
Кількість переглядів: 3

Грудне вигодовування – надважлива ланка зв'язку між матір'ю та іїї немовлям.

З молоком матері немовля отримує поживні речовини та вітаміни, а також антитіла - захист від хвороб. Грудне вигодовування сприяє сенсорному та пізнавальному розвитку немовляти, а також закладає основу для подальшого інтелектуального розвитку. Від грудного вигодовування отримують користь і матері, у яких знижується ризик розвитку раку молочної залози, раку яєчників та діабету.

Про переваги грудного вигодовування розповість Яна Марфіна, експерт ДОЗ з питань планування сім"ї.

ПЕРЕВАГИ ГРУДНОГО ВИГОДОВУВАННЯ ДЛЯ ДИТИНИ

- Збалансований раціон і поживні речовини

Грудне молоко матері є унікальним натуральним продуктом харчування для новонароджених. Воно містить усі поживні речовини, що необхідні для розвитку та росту дитини протягом перших місяців життя. За винятком конкретних протипоказань, грудне молоко матері є найбезпечнішим джерелом поживних речовин, вітамінів та енергії, оскільки не містить жодних додаткових, шкідливих чи забруднюючих речовин.

Грудне молоко повністю покриває потреби дитини в поживних речовинах протягом перших 6 місяців життя, з 6 до 12 місяців продовжує задовольняти щонайменше половину потреб дитини в поживних речовинах, а протягом другого року життя – покриває третину цих потреб.

- Захист від хвороб

Ранній початок грудного вигодовування – протягом години після народження дитини – забезпечує високий рівень захисту немовляти від інфекційних захворювань, зокрема – від кишково-шлункових інфекцій. Згідно з даними ВООЗ, виключно грудне вигодовування значно знижує ризик смерті внаслідок діареї, пневмонії та інших інфекційних захворювань, а у разі хвороби діти швидше одужують.

Грудне вигодовування може дати імунітет дитині на майбутнє від таких небезпечних хвороб як астма та діабет. Крім того, діти й підлітки, які в грудному віці отримували молоко матері, рідше страждають від надлишкової ваги або ожиріння у старшому віці.

- Сенсорний, пізнавальний та інтелектуальний розвиток

Грудне вигодовування сприяє сенсорному та пізнавальному розвитку немовляти, а також закладає основу для подальшого інтелектуального розвитку.

Крім цього, грудне вигодовування для дитини - це також відчуття безпеки.

ПЕРЕВАГИ ГРУДНОГО ВИГОДОВУВАННЯ ДЛЯ МАТЕРІ

-Захист від небезпечних хвороб

Грудне вигодовування може допомогти знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу, раку яєчників та раку молочної залози.

- Психічне здоров’я

Грудне вигодовування знижує ризик розвитку післяродової депресії.

- Посилення емоційного зв’язку з дитиною

Грудне вигодовування посилює зв'язок матері з дитиною, сприяє покращенню та зміцненню сімейних відносин.

- Безпека і комфорт

Грудне вигодовування – це найнадійніший, найбезпечніший та найдоступніший спосіб годування немовляти.

- Природна контрацепція

Грудне вигодовування дозволяє робити перерви між вагітностями – гормональний вплив часто викликає відсутність менструацій. Це природний (хоча і не 100% надійний) метод попередження вагітності, відомий як метод лактаційної аменореї (до 90% у перші шість місяців з обов’язковим дотриманням усіх рекомендацій).

КОЛИ НЕ МОЖНА ГОДУВАТИ ГРУДЬМИ: ПРОТИПОКАЗАННЯ

Молоко матері є найбільш корисним продуктом харчування для немовлят, у тому числі передчасно народжених та хворих. Грудне вигодовування не рекомендується або протипоказане у рідкісних випадках. У кожному конкретному випадку лікар повинен провести відповідне обстеження дитини та матері, щоб визначити, чи матиме грудне вигодовування негативний вплив на стан здоров'я жінки або новонародженої дитини, щоб зрозуміти, чи варто починати, переривати або зупиняти грудне вигодовування у конкретному випадку.

ОСНОВНІ ПРАВИЛА ГРУДНОГО ВИГОДОВУВАННЯ

Рекомендації ВООЗ та ЮНІСЕФ щодо грудного вигодовування:

- забезпечити контакт «шкіра до шкіри» та прикладати дитину до грудей матері якнайшвидше після народження немовляти;

- якнайшвидше почати грудне вигодовування, найкраще – протягом першої години життя дитини;

- забезпечити перебування матері та новонародженої дитини в одній палаті 24 години на добу, щоб матір змогла годувати дитину на вимогу (тобто так часто, як хоче дитина, вдень і вночі);

- забезпечити виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців з народження – немовлятам не слід давати жодних інших продуктів харчування, навіть воду.

- не використовувати жодних сумішей, пляшечок, сосок чи пустушок, якщо можливе виключно грудне вигодовування.

- поступово вводити прикорм, починаючи з шести місяців, але продовжувати грудне вигодовування до досягнення дитиною віку двох років і старше.

Україна підтримує і розділяє ці рекомендації і створює умови, щоб забезпечити їх виконання.

Прикладання дитини до грудей

1. Мати повинна сісти чи лягти у зручному положенні і розслабитись

2. Дитину взяти на руки або покласти так, щоб її живіт був навпроти живота матері

3. Сосок матері має бути на рівні носика дитини

4. Голова дитини повинна злегка відхилитись назад (підтримайте дитину ззаду за плечі, а не за потилицю)

5. Дитина широко відкриває рот і захоплює сосок і більше нижньої частини ареоли

6. Нижня губа дитини вивернута назовні та підборіддя торкається молочної залози

7. Якщо ви допомагаєте дитині взяти груди, то підтримуйте молочну залозу таким чином, щоб чотири пальці були знизу, а великий палець - над верхньою ареолою, сосок орієнтуйте на верхнє піднебіння дитини

Пам’ятайте: чим частіше Ви прикладаєте дитину до грудей, тим більше молока у Вас прибуває до 6 місяців Вашій дитині потрібно виключно грудне молоко.

Джерело: bukmedcvua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора