A A A K K K
людям із порушенням зору
НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ
Новоселицької міської ради Чернівецького району Чернівецької області

Грудне вигодовування – один із методів контрацепції

Дата: 03.08.2020 23:46
Кількість переглядів: 0

Як і попередніми роками, 1 серпня в Україні стартував Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування.

Його мета – привернути увагу матерів до необхідності й користі для них вигодовувати дитини грудьми. Чому, пояснює експерт ДОЗ з питань планування сім’ї, завобласним центром планування сім’ї обласного медичного діагностичного центру Яна Марфіна.

– Загальновідомо, що лише материнське молоко має ідеальний поживний склад, містить ферменти, які допомагають травленню дитини. У його складі  вітаміни, яких потребує малюк для свого розвитку, ідеальна кількість та якість білка, воно легко перетравлюється, допомагає розвитку мозку дитини, формує її імунну систему, що особливо актуально в час світової пандемії Covid-19.

Зі свого боку, для материнського організму, крім повноти спокою і щастя за свою дитинку, грудне вигодовування  є профілактикою онкологічних захворювань молочної залози, сприяє встановленню психоемоційного зв’язку з дитиною. Крім цього, грудне вигодовування є також методом контрацепції. Розглянувши наукові дані про дію грудного годування на фертильність, міжнародна група вчених на конференції в Белладжіо (Італія) дійшла висновку, що жінки, які не користуються контрацепцією, але повністю або майже повністю годують грудьми, і в яких спостерігається аменорея, мають дуже малий ризик (менше 2%) завагітніти  у перші 6 місяців після пологів. Відтак було розроблено правила з використання лактаційної аменореї як методу планування сім’ї. Ці правила включають у себе три умови, яких потрібно дотримуватися одночасно для захисту від непланованої вагітності:

  • виключно грудне годування;
  • аменорея (відсутність менструації);
  • після пологів має минути не більше 6 місяців.

Правила із застосуванням лактаційної аменореї як методу контрацепції рекомендують жінкам, для яких хоча б одна з цих умов не виконується, негайно розпочати застосування іншого методу контрацепції.  Щоб грудне вигодовування спрацювало як метод контрацепції, годувати дитину потрібно з обох грудей на її вимогу приблизно 8-10 разів на добу та щонайменше один раз вночі (інтервал між годуваннями вночі не повинен перевищувати 6 годин).

Отож, матусі XXI століття, народжуйте здорових діток, вигодовуйте їх своїм молоком, формуючи здоровий генофонд країни, та насолоджуйтесь повноцінним життя, а фахівці у цьому допоможуть.

Джерело: medcv.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора