Сьогодні – Всесвітній день серця
29 вересня 2020 року відзначається Всесвітній день серця. Метою його проведення є підвищення обізнаності населення про хвороби серця, правильний спосіб життя для їх попередження і пропаганда профілактичних заходів для зменшення смертності від серцево-судинних захворювань.
В наш час серцево-судинні захворювання є головною причиною смерті в світі: щорічно вони забирають понад 17 мільйонів людських життів. Україна сьогодні займає одне з лідируючих місць серед країн Європи за рівнем смертності від хвороб системи кровообігу та інсультів.
Фактори ризику виникнення серцево-судинних захворювань та інсульту включають підвищений кров’яний тиск, високий рівень холестерину і глюкози в крові, куріння, зловживання алкоголем, недостатнє споживання овочів і фруктів, ожиріння, фізичну інертність, стреси.
Запобігти виникненню серцево-судинних захворювань можна зменшити вплив основних факторів ризику, а саме: необхідно відмовитися від шкідливих звичок, раціонально і збалансовано харчуватися, включаючи у свій раціон багато фруктів, овочів, рибу, курятину; мінімізувати вживання висококалорійних страв, солі, цукру та кофеїновмісних напоїв. Регулярна фізична активність є ще одним життєво важливим фактором для збереження здоров’я та профілактики захворювань.
Заходи, що формують здоровий спосіб життя і знижують рівень факторів ризику серцево-судинних захворювань:
- Відмова від куріння (для тих хто не палить – від перебування в приміщеннях для куріння).
- Дотримання гіпохолестеринової дієти: зниження насичених жирів (зменшення споживання жирних сортів свинини, введення в раціон харчування м’ясо індички, кролика, з низьким вмістом холестерину), акцент на цілісно зернові продукти, овочі (рекомендується до 5 порцій в день), фрукти і рибу. Слід використовувати соняшникову, кукурудзяну, рапсове або оливкова олії.
- Зменшення споживання кухонної солі до 5 г / добу. Скоротити вживання продуктів, що містять «приховану» сіль: копчені та варені ковбасні вироби, хліб. Дуже корисно збільшити вживання продуктів, що містять калій і магній (морська капуста, родзинки, буряк, абрикоси, кабачки, гарбуз, гречка).
- Зниження надмірної ваги.
- Контроль артеріального тиску, показників ліпідного обміну, рівня цукру в крові.
6.Збільшення фізичної активності. Не менш 150 хвилин в тиждень середньої (ходьба, плавання, велосипед) фізичної активності (по 30 хвилин в день 5 разів на тиждень) або 75 хвилин в тиждень інтенсивної фізичної активності або комбінація.
- Обмеження прийому алкоголю.
- Уникнення стресових ситуацій. Хронічні стреси та короткострокові сильні нервові потрясіння збільшують ризик виникнення ішемічної хвороби серця або серцевого нападу. Уникнути стресу в повсякденному житті неможливо, але важливо навчитися справлятися з ним. На допомогу приходять медитація, дихальні вправи, йога та інші техніки релаксації.
З метою раннього виявлення захворювань та факторів ризику їх розвитку важливим є регулярне щорічне проходження медичного огляду, а при необхідності – консультація пацієнта!
Джерело: medcv.gov.ua