A A A K K K
людям із порушенням зору
НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ
Новоселицької міської ради Чернівецького району Чернівецької області

Сьогодні – Всесвітній день серця

Дата: 29.09.2020 12:27
Кількість переглядів: 0

29 вересня 2020 року відзначається Всесвітній день серця. Метою його проведення є підвищення обізнаності населення про хвороби серця, правильний спосіб життя для їх попередження і пропаганда профілактичних заходів для зменшення смертності від серцево-судинних захворювань.

В наш час серцево-судинні захворювання є головною причиною смерті в світі: щорічно вони забирають понад 17 мільйонів людських життів. Україна сьогодні займає одне з лідируючих місць серед країн Європи за рівнем смертності від хвороб системи кровообігу та інсультів.

Фактори ризику виникнення серцево-судинних захворювань та інсульту включають підвищений кров’яний тиск, високий рівень холестерину і глюкози в крові, куріння, зловживання алкоголем, недостатнє споживання овочів і фруктів, ожиріння, фізичну інертність, стреси.

Запобігти виникненню серцево-судинних захворювань можна зменшити вплив основних факторів ризику, а саме: необхідно відмовитися від шкідливих звичок, раціонально і збалансовано харчуватися, включаючи у свій раціон багато фруктів, овочів, рибу, курятину; мінімізувати вживання висококалорійних страв, солі, цукру та кофеїновмісних напоїв. Регулярна фізична активність є ще одним життєво важливим фактором для збереження здоров’я та профілактики захворювань.

Заходи, що формують здоровий спосіб життя і знижують рівень факторів ризику серцево-судинних захворювань:

  1. Відмова від куріння (для тих хто не палить – від перебування в приміщеннях для куріння).
  2. Дотримання гіпохолестеринової дієти: зниження насичених жирів (зменшення споживання жирних сортів свинини, введення в раціон харчування м’ясо індички, кролика, з низьким вмістом холестерину), акцент на цілісно зернові продукти, овочі (рекомендується до 5 порцій в день), фрукти і рибу. Слід використовувати соняшникову, кукурудзяну, рапсове або оливкова олії.
  3. Зменшення споживання кухонної солі до 5 г / добу. Скоротити вживання продуктів, що містять «приховану» сіль: копчені та варені ковбасні вироби, хліб. Дуже корисно збільшити вживання продуктів, що містять калій і магній (морська капуста, родзинки, буряк, абрикоси, кабачки, гарбуз, гречка).
  4. Зниження надмірної ваги.
  5. Контроль артеріального тиску, показників ліпідного обміну, рівня цукру в крові.

6.Збільшення фізичної активності. Не менш 150 хвилин в тиждень середньої (ходьба, плавання, велосипед) фізичної активності (по 30 хвилин в день 5 разів на тиждень) або 75 хвилин в тиждень інтенсивної фізичної активності або комбінація.

  1. Обмеження прийому алкоголю.
  2. Уникнення стресових ситуацій. Хронічні стреси та короткострокові сильні нервові потрясіння збільшують ризик виникнення ішемічної хвороби серця або серцевого нападу. Уникнути стресу в повсякденному житті неможливо, але важливо навчитися справлятися з ним. На допомогу приходять медитація, дихальні вправи, йога та інші техніки релаксації.

З метою раннього виявлення захворювань та факторів ризику їх розвитку важливим є регулярне щорічне проходження медичного огляду, а при необхідності – консультація пацієнта!

Джерело: medcv.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора