A A A K K K
людям із порушенням зору
НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ
Новоселицької міської ради Чернівецького району Чернівецької області

Що варто знати про поліомієліт

Дата: 08.07.2020 11:00
Кількість переглядів: 0

З метою попередження циркуляції  вакциноспоріднених вірусів поліомієліту, а також задля запобігання захворюванню і підтримки Україною статусу країни вільної від поліомієліту ДУ «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує про п’ять найважливіших фактів про поліомієліт.

Більшість дорослого населення свого часу отримало щеплення проти поліомієліту. Відтак  у сучасному суспільстві важко відшукати людей, які живуть з наслідками перенесеного інфекційного захворювання. І все це завдяки регулярній та систематичній вакцинопрофілактиці. Однак якщо запитати про поліомієліт у літніх людей, чимало з них пригадають рідних, близьких чи знайомих, які отримали інвалідність чи померли через  поліомієліт до того часу, коли в Україні почали проводити масову вакцинацію. Аби не допустити повторення спалаху поліомієліту, не відмовляйте дітям у праві на захист від цього захворювання. Щеплення – єдиний захист від нього.

Вірус поліомієліту доволі контагіозний

Вірус поліомієліту дуже контагіозний. Поліомієліт – це високоінфекційне захворювання, спричинене вірусом поліо, який вражає нервову систему та може привести до паралічу або навіть до смерті. Параліч може наступати на все життя. 5–10% паралізованих помирають через ураження дихальних м’язів. Вірус може передаватися від дитини до дитини та інфікувати їх без жодних симптомів, поки не призведе до зараження та паралічу однієї дитини, яка не має щеплення. В основному поліомієліт вражає дітей у віці до 5 років. Проте в Україні, під загрозою є й діти старші від п’ятирічних та підлітки, оскільки не всі вони свого часу отримали щеплення від поліо. Параліч трапляється в 1 з 200 дітей, інфікованих цим вірусом. Вірус може жити в зараженій слині або випорожненнях інфікованої особи протягом багатьох тижнів. Він передається під час контакту з випорожненнями або слиною інфікованої особи, як правило, через брудні руки до рота, а після цього розмножується у кишківнику. Крім того, може переноситись через побутові предмети  Крім того, через брудні руки вірус може потрапити у воду та їжу.

Ліків від поліомієліту не існує

Зважаючи на те, що ліків від поліо не існує, захворюванню значно легше запобігти, ніж потім лікувати. Вакцинація – єдиний ефективний метод профілактики. Завдяки щепленням, починаючи з 1988 року, кількість випадків інфікування поліомієлітом у світі зменшилася на 99%. У 2014 році повідомлено лише про 236 випадків інфікування на всій планеті. Це при тому, що ще у 1988-ому їх було зареєстровано близько 350 тисяч. Раніше і в Україні поліомієліт був досить розповсюдженим і чимало людей отримували інвалідність або навіть вмирали внаслідок цього захворювання. Проте зупинити масову інвалідизацію вже на початку 90-х років допомогли декілька раундів вакцинації дітей.

Якщо більшість мешканців країни є вакцинованими, розповсюдження вірусу припиниться. І навпаки, якщо рівень вакцинопрофілактики недостатній, зростає ризик розповсюдження та інфікування поліомієлітом.

 Симптоми інфекції   

Якщо у дитини раптово з’явився біль в ногах чи руках, ознаки кульгавості, атрофії м’язів, негайно зверніться за медичною допомогою та повідомте свого сімейного лікаря. Це можуть бути потенційні симптоми поліомієліт.

Джерело: medcv.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора