МЕДИЦИНА НОВОСЕЛИЧЧИНИ
Комунальне некомерційне підприємство
«НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ» Новоселицької міської ради
Чернівецького району Чернівецької області

Школа пацієнта

Шовковиця, вишня, черешня - чим корисні літні ягоди

Шовковиця нормалізує ліпідний профіль крові та зменшує ймовірність атеросклерозу, а вишні та черешні покращують сон. Розповідаємо про справжню функціональну їжу, що росте на наших подвір’ях.

ЧОМУ ВАРТО ЇСТИ ШОВКОВИЦЮ 

Шовковиця багата на розчинну і нерозчинну клітковину і менш калорійна, ніж яблучний сік чи молоко. Якщо ви їсте щось солодке — подбайте про споживання клітковини. Так рівень цукру не зростатиме стрімко, а кишкові бактерії будуть щасливі і віддячать синтезом вітаміну В1.

Просте правило — все яскраве нам корисне. Чорна і червона шовковиця багаті на поліфеноли. http://bit.ly/2QSDn0n. Вони потрібні для здоров’я судин та захисту наших власних молекул від пошкодження вільними радикалами. За складом шовковиця нагадує червоне вино і каву.

Шовковиця нормалізує ліпідний профіль крові та зменшує ймовірність атеросклерозу. Щоб відчути результат, слід принаймні 6 тижнів їсти по 45 грамів шовковиці. http://bit.ly/2QSDn0n

Шовковиця може покращувати рівень цукру натщесерце. Показано це, щоправда, на щурах. У здорових людей шовковиця покращує чутливість до інсуліну. http://bit.ly/2QSDn0nhttp://bit.ly/2Zcv829

Шовковиця захищає нейрони від ішемічного стресу і має певну протипухлинну дію. Водночас, наголошуємо, що це жодним чином не робить шовковицю ліками, тим більше від раку.

У шовковиці багато заліза та калію і вітамінів С, К та Е. http://bit.ly/2My10x2 http://bit.ly/2XrAR3P

Ягоди шовковиці можна сушити, як родзинки, або заморожувати.

ЧОМУ ВАМ ПОТРІБНІ ВИШНІ ТА ЧЕРЕШНІ

Вишні та черешні розглядають як нутріцевтики — продукти, що мають певні лікарські властивості і призначені для регулярного вжитку. Так і запам’ятайте: черешня — це ліки.

Вишня і черешня запобігають деформації кісткової тканини в дітей з ожирінням, і ці кісточкові радять їсти всім дітям. http://bit.ly/2WuuaSb

Антоціани вишень — пігменти, що роблять її червоною — пригнічують ферменти циклоокисгенази. Так само, як ацетилсаліцилова кислота. Тобто вишні мають протизапальну дію і можуть зменшувати больовий синдром. http://bit.ly/2K27QZu

Ці ж сполуки активують знайому вам автофагію в разі жирового переродження печінки, не пов’язаного з алкоголізмом. http://bit.ly/2EWjqBo

Огляд у науковому журналі Nurtients повідомляє, що вишні покращують стан людей із остеоартритом, зменшують оксидативний стрес і запалення, знижують тиск і сприяють відновленню м’язів. http://bit.ly/2XsGBKC

Вишні та черешні варто їсти проти ночі. Завдяки високому вмісту мелатоніну вони покращують сон. http://bit.ly/2WQorpe

Якщо вишні, черешні чи шовковиця ростуть у вас на подвір’ї, просто помийте руки з милом, перш ніж вийти на полювання за мелатоніном та антоціанами. Якщо ви купуєте фрукти, неодмінно мийте їх. Після фруктів варто прополоскати рота водою, щоб змити кислоту.

Пам’ятайте, що варення чи наливки — не найкращий спосіб переробки ягід та фруктів. Краще сушити чи заморожувати все те, що ви не змогли з’їсти влітку.

За інформацією прес-служби МОЗ


Як відрізнити підроблені ліки та куди звертатись

Ліки, які ви приймаєте, не дають ефекту, хоча раніше допомагали? Одна з можливих причин — це підробка. ВООЗ зазначає, що фальсифікована медична продукція зустрічається серед препаратів усіх основних терапевтичних категорій. Об’єктом для фальсифікації можуть стати як генерики, так і оригінальні препарати. Це можуть бути як дуже дорогі ліки проти раку, так і звичайні знеболювальні.

Проблема підробки ліків стосується всіх країн, з будь-яким рівнем доходу, але особливо гостро її відчуваються мешканці з ослабленими системами охорони здоров’я. Часто люди наражають себе на небезпеку самі — займаючись самолікуванням, замовляють ліки на веб-сайтах, які безконтрольно розповсюджують підробки.

Іноді фальсифіковані препарати дуже складно відрізнити. Але в більшості випадків це можливо. Тут поради ВООЗ і Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками:

– уважно роздивитися упаковку — чи є будь-які пошкодження або помилки в тексті;

– перевірити, чи збігаються дати виготовлення та закінчення терміну придатності, вказані на зовнішній упаковці, з датами, які вказані на первинній упаковці. Крім того, ви можете перевірити наявність державної реєстрації препарату у Державному реєстрі лікарських засобів України за цим посиланням:http://www.drlz.com.ua/

– оцінити зовнішній вигляд препарату, його цілісність та перевірити, чи має він нехарактерний колір або запах;

– якщо виникли підозри або з’явилася небажана реакція на прийом препарату — якомога швидше покажіть його вашому лікарю;

– обов’язково повідомляйте про підозрілу медичну продукцію в державні органи — Держлікслужбу і Державний експертний центр МОЗ України.

На сайтах цих служб є електронні форми, які потрібно заповнити, якщо:

– Ви підозрюєте, що препарат — фальшивка:https://goo.gl/UHjYPx
– У ліків відсутній терапевтичний ефект або наявні побічні реакції: https://goo.gl/dfgiBn

У анкетах вказуєте звичайні дані про ліки: назву, номер серії, виробника тощо. Важливо чітко описати всі фактори, які вас турбують, у спеціальних полях. Це допоможе фахівцям зробити докладний аналіз препарату та оперативно відреагувати.

Ваше звернення обов’язково розглянуть фахівці, а за потреби проведуть лабораторне дослідження. Якщо підозра про фальсифікат підтвердиться, обіг даної серії лікарських засобів на території України заборонять.

Кожне ваше повідомлення про підозрілі препарати — це внесок в боротьбу з підробкою медичних засобів та захист здоров’я і життя людей.

Будьте уважні, щоб захиститися від підробок. Приймайте ліки тільки після консультації з лікарем. Якщо ви приймаєте лікарський засіб відповідно до інструкції, але ніякого ефекту не відчуваєте чи самопочуття погіршилося, необхідно терміново повідомити про це вашого лікаря! Коли купуєте медичні препарати, уникайте замовлень через Інтернет.

За інформацією прес-служби МОЗ


Шість корисних звичок для профілактики грипу

Найкращий спосіб вберегтися від сезонного грипу — щорічна вакцинація. Та якщо притримуватися простих правил, то навіть без вакцини шанси вберегтися від захворювання виростають в рази. Декілька важливих порад від медиків допоможуть уникнути хвороби в розпал сезону грипу.

1. Уникайте близького контакту

Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, які хворіють на застуду, мають нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію поруч з іншими, щоб вберегти їх від хвороби.

2. Захворіли — лишайтеся вдома

Якщо можливо, то візьміть вихідний з роботи або навчання. Грип швидко передається іншим, тож ваше перебування в людних місцях сприятиме поширенню інфекції.

3. Прикривайте ніс та рот

Під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою органи дихання — це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.

4. Мийте руки

Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.

5. Намагайтеся не торкатися обличчя

Очі, рот та ніс для мікробів, як вхідні двері. На руках дуже багато мікробів та торкаючись ними обличчя ви збільшуєте їхні шанси потрапити в організм.

6. Привчіть себе до корисних звичок

Ретельно очистіть та продезинфікуйте поверхню, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий. Стежте за достатньою кількістю сну, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею.

За інформацією Прес-служби МОЗ України


Чим небезпечний йододефіцит і як уберегтися

Йод необхідний людині протягом усього життя, а його нестача в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення розумової активності й обміну речовин у дорослих. Разом з Центром громадського здоров’я МОЗ України розказуємо детально, для чого нам йод і де його взяти.

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНИЙ ДЕФІЦИТ ЙОДУ

Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.

Наслідки нестачі йоду в організмі:

  • відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
  • збільшення щитовидної залози (зоб);
  • затримка росту у дітей;
  • затримка інтелектуального розвитку у дітей;
  • зниження розумової активності у дорослих;
  • порушення обмінних процесів;
  • загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);
  • неонатальний гіпотиреоз;
  • рак щитовидної залози;
  • погіршення пам’яті, слуху;
  • підвищення холестерину;
  • сухість шкіри, втрата її еластичності;
  • порушення роботи кишківника;
  • відчуття холоду;
  • різке зниження чи підвищення маси тіла;
  • набряки;
  • випадіння волосся тощо.
СКІЛЬКИ ПОТРІБНО ЙОДУ, ЩОБИ БУТИ ЗДОРОВИМ

Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама, 10–6 г).

Для жінок добова норма йоду становить 150–300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг.

Норми споживання йоду для дітей:

  • 0–6 років — 90 мкг;
  • 6–12 років — 120 мкг.

Більшість мешканців України щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу. У зоні найбільшого ризику — Західна Україна та Чернігівська область, де споживання йоду найменше.

Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2–5% — через кишківник. Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу.

У деяких країнах, наприклад у Японії, добове споживання йоду може досягати 20 мг на добу (20 000 мкг) через уживання морських водоростей та морепродуктів. В Австралії безпечним вважають споживання до 2 000 мкг йоду на добу для дорослих і до 1 000 мкг — для дітей.

За все життя людина споживає близько 3–5 г йоду — приблизно одну чайну ложку.

ПРОФІЛАКТИКА ЙОДОДЕФІЦИТУ

Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоби знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.

Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:

  • морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
  • білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
  • морську капусту (ламінарію);
  • овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
  • фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
  • яйця;
  • молоко;
  • яловичину;
  • волоські горіхи.

За метеріалами Центру Громадського Здоров"я


Вакцинація від грипу — найкращий метод профілактики

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень та відсутня у національному календарю щеплень, тому вакцину можуть закуповувати за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадян.

Центр громадського здоров’я закликає керівництво закладів охорони здоров’я, підприємств та установ забезпечити вакцинування громадян, особливо із груп ризику, які щоденно працюють у колективі й наражають себе на небезпеку зараження вірусом грипу.

Чому потрібно вакцинуватися?

Щороку в Україні реєструють близько 6 млн інфекційних захворювань, 98% з яких припадає на грип та ГРВІ. За даними минулого епідсезону, в нашій країні було зафіксовано сім летальних випадків унаслідок грипу. Жоден із пацієнтів не був щеплений проти цієї недуги.

Щорічна вакцинація — найдієвіший засіб для профілактики грипу. Вакцина не впливає негативно на імунітет людини, а зміцнює його і змушує працювати більш активно і продуктивно.

Переваги вакцинації:

  • ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень меншає на 60%;
  • ймовірність смертельних випадків меншає на 80%;
  • частота госпіталізацій меншає приблизно на 50%.

Кому необхідно вакцинуватися насамперед?

Передусім щеплення рекомендоване людям, які входять до груп ризику:

  • медпрацівникам;
  • учителям;
  • дітям віком до п’яти років;
  • вагітним;
  • літнім людям віком від 60 років;
  • пацієнтам із хронічними захворюваннями;
  • усім, хто працює в місцях скупчення людей.

Як пройти вакцинацію?

  1. Зверніться до сімейного лікаря для медогляду.
  2. Лікар огляне вас і, якщо немає протипоказань до щеплення, видасть рецепт для придбання вакцини.
  3. Придбайте вакцину в аптеці вашого міста чи безпосередньо у клініці.
    Важливо: зберегти чек для визначення точної дати й часу придбання вакцини.
  4. Вакцинацію здійснюють у кабінетах щеплень або кабінеті сімейного лікаря, якщо він облаштований для цього. Доставити вакцину до кабінету щеплень важливо без порушень холодового ланцюга. Інакше вакцина може втратити свої якості.
    У пригоді стане спеціальна сумка з холодовим елементом, яку можна придбати або ж отримати під заставу в аптеці (близько 200 грн). Також деякі аптеки надають послугу безкоштовної доставки вакцини.
  5. Отримайте щеплення.

Коли вакцинуватися?

Вакцинуватися треба до початку циркуляції вірусів грипу (це вересень-жовтень), щоби утворилися імунітет і достатня кількість захисних антитіл. Для цього потрібно приблизно два тижні.

Однак щеплення можна робити й пізніше, навіть якщо у вашому регіоні уже зафіксовано сезонні спалахи грипу.

Вакцинація є найнадійнішим методом профілактики грипу та попередження важких ускладнень хвороби. Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів.

Які штами вірусу грипу прогнозовані для сезону 2018–2019?

За прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, у новому епідсезоні в Україні ймовірно циркулюватимуть:

  • вірус, подібний до A/Michigan/45/2015(H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний до A/Singapore/ INFIMH-16-0019/2016(H3N2);
  • вірус, подібний до B/Colorado/06/2017.

Саме до цих небезпечних штамів допоможуть сформувати імунітет вакцини.

Протипоказання до вакцинації:

  • гіперчутливість до будь-якої складової вакцини, а також до компонентів курячого м’яса чи курячого яйця (вакцину отримують шляхом вирощування вірусів грипу в курячому яйці);
  • пацієнти з лихоманкою або недостатньою вагою тіла;
  • пацієнти з гострим, серйозним чи активним захворюванням серця, судин, нирок або печінки;
  • пацієнти з гострим респіраторним захворюванням або іншими активними інфекційними захворюваннями;
  • пацієнти у період одужання;
  • пацієнти, у яких діагностовано імунодефіцитне захворювання.

Пам’ятайте, що хворий на грип або інші ГРВІ за один день можете заразити до 100 своїх колег чи випадкових перехожих!

За інформацією Центру громадського здоров”я МОЗ України


Вірусний гепатит C: як перевіритись і що робити далі

Вірусний гепатит C — це захворювання, спричинене вірусом, який може передаватися через кров від однієї людини до іншої. Недуга вражає насамперед печінку. ВГC впливає на фізичний та емоційний стан людини і є потенційною загрозою для життя.

Унаслідок дії вірусу печінка зазнає ушкоджень і зрештою може не впоратися з виконанням життєво важливих функцій. Хронічна форма ВГC може призвести до серйозного пошкодження цього органу, наприклад, фіброзу, цирозу і навіть до раку печінки (гепатоцелюлярної карциноми).

Вакцини проти гепатиту C не існує. Але в багатьох випадках хворого можна вилікувати.

Які симптоми захворювання на ВГC?

Деякі люди не мають жодних симптомів протягом багатьох років, тоді як інші можуть відчувати підвищену стомлюваність, пітливість (особливо уночі), ломоту в суглобах і м’язах, утрату апетиту і концентрації уваги. Симптоми можуть з’являтися і зникати. На пізніших стадіях захворювання, коли печінка ушкоджена серйозніше, можуть виникати жовтяниця, свербіж, внутрішня кровотеча і закреп.

Кому це загрожує?

Фактори ризику пов’язані із усіма ситуаціями, коли кров інфікованої ВГC особи може потрапити до кровотоку іншої людини:

  • переливання крові, хірургічне втручання;
  • отримання медичної чи стоматологічної допомоги у країнах, де гепатит є поширеним захворюванням, а інфекційний контроль неякісний;
  • спільне використання будь-якого обладнання під час уживання ін’єкційних або інгаляційних наркотиків;
  • спільне використання таких предметів, як леза для гоління, зубні щітки або речі, що можуть подряпати шкіру;
  • пірсинг, татуювання чи косметичні ін’єкційні процедури (наприклад, введення ботулінічного токсину), якщо обладнання для цього використовують повторно;
  • статеві відносини (хоча ризик низький, якщо немає кровотечі);
  • контакт із кров’ю на роботі, наприклад, поранення голкою, порізи, прибирання крові, робота на місці надзвичайних подій із наявністю крові;
  • передавання від матері до дитини під час вагітності чи пологів.

Що означає «позитивний» чи «негативний»?

Є три типи тестів на виявлення інфекції ВГC.

  • Тест на антитіла до ВГC визначає, чи ви коли-небудь мали вірус. Деякі люди позбавляються вірусу природним шляхом, без медичної допомоги.
  • Полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР) показує, чи наявний зараз вірус у вашому організмі. Якщо тест ПЛР позитивний, додаткове тестування покаже генотип (штам) вірусу.
  • Генотипування (визначення генотипу вірусу): генотип визначає лікування, яке ви отримуватимете.
  • Минулого року МОЗ України отримало найнижчу за всю історію державних закупівель ціну на інноваційне лікування вірусного гепатиту С. Курс лікування новітніми препаратами прямої дії коштуватиме 89 доларів. Завдяки цьому усі пацієнти з гепатитом С, які стоять у черзі на лікування, зможуть вилікуватись безоплатно. Це стало можливим завдяки ефективним державним закупівлям через міжнародні організації.

За інформацією Центру Громадського здоров”я МОЗ України


Як уникнути переїдання на зимові свята


Чим відрізняються симптоми грипу та ГРВІ

Чому вірус грипу вважається сильнішим та більш небезпечним, ніж ГРВІ? Як відрізнити симптоми грипу та ГРВІ? Коли треба викликати екстрену допомогу? Відповіді на ці та інші питання читайте далі.

ЧИМ ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ СИМПТОМИ ГРИПУ І ГРВІ

Різниця між грипом та ГРВІ (гострою респіраторною вірусною інфекцією) насамперед полягає у тому, що збудниками грипу є різні штами вірусу (варіанти одного виду вірусу, що відрізняються за рядом властивостей), а збудниками ГРВІ є понад 200 вірусів, які часто не пов’язані генетично та належать до різних груп захворювань.

ГРІ – гостра респіраторна інфекція – найширше поняття, що включає респіраторні інфекції, спровоковані як вірусами (ГРВІ – переважна більшість випадків), так і бактеріями (бактеріальні ГРІ – виникають значно рідше).

Основна різниця у симптомах грипу і ГРВІ полягає у тому, що грип розпочинається раптово і гостро, а впродовж періоду хвороби різко виражені ломота в тілі, озноб, головний біль і біль у м’язах, а ГРВІ – зазвичай починається поступово і супроводжується відчуттям “розбитості” та загального нездужання.

Симптоми Грип ГРВІ
Різкий та гострий початок хвороби Характерний. Людина часто навіть може вказати конкретний час, коли захворіла Нехарактерний. Початок хвороби зазвичай поступовий
Температура Піднімається різко, зазвичай вище 38 Може бути, але зазвичай в межах 37-37,5
Нежить, закладеність носа Може з’явитись на 2-3 день як ускладнення Виникає в перші дні, часто – перший симптом ГРВІ
Чхання Найчастіше немає Найчастіше є
Кашель Найчастіше з’являється на другу добу захворювання, часто спричиняє біль за грудиною Не різко виражений, найчастіше з’являється одразу, разом з болем у горлі
Біль у горлі Зазвичай не характерний, може з’явитись на 3-4 день захворювання Найчастіше з’являється одразу, має виражений характер
Головний біль, біль у м’язах Є Одразу немає, може з’явитись, якщо виникають ускладнення
Відчуття втоми, млявість Є Виникає, якщо висока температура тримається більше доби
Безсоння Є і може зберігатись ще 2-3 тижні після хвороби Може з’явитись, якщо висока температура тримається більше доби
Дискомфорт в очах Часто з’являється почервоніння очей, світлобоязнь, сльозотеча При аденовірусній інфекції може виникати відчуття піску в очах, при інших ГРВІ найчастіше немає

ЗБУДНИКИ, СИМПТОМИ ТА ПРОТІКАННЯ ГРВІ

Оскільки існує дуже багато різних вірусів-збудників ГРВІ, то форма протікання захворювання в кожному конкретному випадку залежить від того, яким саме вірусом заразилася людина. Як правило, ці віруси найбільш активні у холодні пори року та переважно вражають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, а також вуха, носа, горла тощо.

Найпоширенішими збудниками ГРВІ є риновірус. Цей вид вірусу розмножується в клітинах епітелію порожнини носа, провокуючи місцеве запалення. Саме тому передусім з’являються такі симптоми ГРВІ як нежить, закладеність носа, біль у горлі та кашель. ГРВІ прогресує кілька днів, а потім людина самостійно одужує без спеціального лікування.

Дуже важливо не займатись самолікуванням, а звернутись до свого сімейного лікаря чи терапевта.

Риновірусна інфекція може протікати у важчій формі у людей з ослабленим імунітетом.

Ускладнення ГРВІ – це зазвичай запалення носових ходів та середнього вуха. ГРВІ може стати причиною або посилити симптоми деяких хронічних захворювань дихальних шляхів, таких як астма.

ЗБУДНИКИ, СИМПТОМИ ТА ПРОТІКАННЯ ГРИПУ

Наскільки важко буде протікати грип залежить від таких факторів:

  • вашого імунітету,
  • штаму вірусу та вторинних бактеріальних інфекцій, які можуть розвиватися як ускладнення після зараження вірусом грипу,
  • наявність будь-якого іншого захворювання;
  • певні генетичні особливості організму.

Різні комбінації усіх цих факторів пояснюють той факт, що одні люди хворіють грипом практично без прояву зовнішніх симптомів, а у інших людей вірус грипу викликає серйозні ускладнення та порушення або навіть стає причиною смерті.

Запальний процес і, відповідно, підвищення температури до 38 є нормальною реакцією організму на збудник, оскільки дозволяє боротися з інфекцією та поступово одужувати. Однак висока температура (понад 39) є небезпечною, тому її слід понижувати. Іншими характерними симптомами грипу є головний біль, ломота у м’язах і суглобах, загальна слабкість, втрата апетиту, можливо, нудота, кашель, що може тривати більше двох тижнів. Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів. Не займайтесь самолікуванням – при появі перших ознак звертайтеся до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Вірус грипу може локалізуватися як у верхніх, так і у нижніх дихальних шляхах, що частково пояснює здатність цього вірусу викликати важкі форми захворювання. Ще одним важливим фактором, що відрізняє грип від ГРВІ та робить вірус грипу настільки небезпечним, є ймовірність розвитку вторинних бактеріальних інфекцій. Такі бактеріальні інфекції часто стають причиною погіршення стану хворого через пошкодження легеневої тканини, посилення запального процесу та серйозних порушень функцій органів дихання.

Щорічна вакцинація проти грипу зменшує ризик захворіти на грип, ризик серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті. Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів.

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень та відсутня у національному календарю щеплень, тому вакцину можуть закуповувати за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадян.

НЕБЕЗПЕЧНІ СИМПТОМИ: КОЛИ ТРЕБА ВИКЛИКАТИ ЕКСТРЕНУ ДОПОМОГУ

Телефонуйте 103, якщо з’явились небезпечні ознаки:

  • задишка,
  • висипи на шкірі,
  • кровохаркання,
  • синюшний відтінок шкіри,
  • блювання та пронос,
  • біль в грудях,
  • зниження тиску,
  • сповільнений пульс,
  • аритмія,
  • порушення свідомості,
  • судоми.

Ці симптоми ігнорувати ні в якому разі не можна. Продовжувати лікування вдома дуже небезпечно, оскільки затримка з госпіталізацією може призвести до смерті хворого.

За інформацією прес-служби МОЗ


Як не заразитися грипом

Найкращий спосіб вберегтися від грипу — щорічна вакцинація. Але навіть вакцинованим людям варто дбати про власне здоров’я і дотримуватись базових правил, щоби уникнути розповсюдження інфекції. 

1. ВАКЦИНУЙТЕСЯ

Найкращий спосіб вберегтися від грипу — щорічна вакцинація. Вакцинуватися проти грипу не пізно упродовж усього сезону грипу. Цього року доступні дві вакцини проти грипу: вакцину «Ваксігрип Тетра» можна застосовувати для щеплення дітей віком від трьох років, а «Джісі Флю» — від шести місяців. Їх можна придбати в аптеці.

Докладніше: Чому потрібно зробити щеплення проти грипу і як пройти вакцинацію

2. МИЙТЕ РУКИ І НЕ ТОРКАЙТЕСЯ ОБЛИЧЧЯ

Очі, рот та ніс для мікробів є чимось на кшталт вхідних дверей. На руках дуже багато мікробів, тож торкаючись руками обличчя, ви збільшуєте шанси мікробів потрапити в організм.

Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.

3. ДОТРИМУЙТЕСЯ ЧИСТОТИ

Ретельно очистіть та продезинфікуйте поверхні, до яких часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Дбайте, щоби приміщення періодично провітрювалось. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий.

4. РОЗВИВАЙТЕ КОРИСНІ ЗВИЧКИ

Стежте за достатньою кількістю сну, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею.

5. ТРИМАЙТЕ ДИСТАНЦІЮ

Якщо захворіли ви – залишайтеся вдома, якщо хтось поруч – уникайте близького контакту. Це найпростіше правило допоможе зберегти здоров’я, адже грип швидко передається, а перебування хворого в людних місцях сприяє поширенню інфекції. Якщо все ж необхідно вийти з дому під час хвороби – одягайте хірургічну маску. Маска не може захистити вас від хвороби, а лише стримати ваші бактерії, щоб не заразити інших.

Пам’ятайте, що під час кашлю та чхання віруси розповсюджуються особливо швидко — вони можуть передаватися іншим на відстані до двох метрів і більше. Прикрийте одноразовою серветкою ніс та рот — це знизить ймовірність передачі патогенів іншим.  Якщо хвороба застала вас зненацька,  намагайтеся чхати або кашляти правильно — у внутрішню сторону ліктя. Долоня погано стримує небезпечні патогени.

За інформацією прес-служби МОЗ



Чому варто пройти безоплатний тест на ВІЛ

Із 23 до 30 листопада в Україні триває Європейський тиждень тестування на ВІЛ та гепатит.

Центр громадського здоров’я МОЗ долучається до європейської ініціативи та запрошує українців протестуватися на ВІЛ та гепатит.

Де протестуватися?

Тестування відбуватимуться на всій території України. Щоб знайти найближчий до вас пункт тестування, завантажте документ із вичерпним переліком: тут зазначено адреси, телефони та час роботи пунктів тестування.

Що потрібно, щоб протестуватися?

Тестування безкоштовне, конфіденційне та безболісне, здійснюється за допомогою експрес-тестів. Усе, що необхідно, — крапля крові та 15 хвилин часу.

Чому потрібно протестуватися?

В Україні кожна друга людина з ВІЛ не знає про свій статус. На ранніх стадіях ВІЛ не має жодних симптомів. Що раніше ви дізнаєтесь про ВІЛ, то швидше розпочнете лікування.

Тестування — це турбота про себе та своїх близьких. Потурбуйтеся про власне здоров’я, протестуйтеся на ВІЛ!

Європейський тиждень тестування на ВІЛ та гепатит — це загальноєвропейська інформаційна кампанія, що закликає впродовж тижня посилити комунікацію щодо переваг раннього виявлення ВІЛ-інфекції та гепатиту.

Головна мета Європейського тижня тестування — зробити так, щоби більше людей змогли дізнатися про свій статус щодо ВІЛ-інфекції та гепатиту і мінімізувати проблему пізнього діагностування цих інфекцій.

За інформацією ЦГЗ МОЗ


5 правил протидії грипу, знання і дотримання яких допоможе уникнути захворювання

Інформація із сайту ДОЗ Чернівецької ОДА



Що треба знати про рак молочної залози і техніку самообстеження

20 жовтня — Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози

Рак молочної залози — найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок, хоча хворіють ним також і чоловіки. За даними Національного канцер-реєстру, минулого року діагноз раку молочної залози встановили у 14 170 українців: 14 057 жінок та 113 чоловіків. Кожного тижня близько 110 українців помирає від раку молочної залози. Разом з Цетром громадського здоров’я розказуємо про симптоми і профілактику раку молочної залози, як і коли проводити самодіагностику.

РАК МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ: ХТО В ГРУПІ РИЗИКУ

Найвищі показники захворюваності на рак молочної залози — серед українок віком понад 60 років, хоча вже з 30 років істотно частішають випадки захворювання. Кожній четвертій жінці рак грудей діагностують уже на ІІІ–ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується.

Важливо: рак виліковний за умови його виявлення на I стадії — у 95% жінок, на II стадії — у 80%, на III стадії — у 50% жінок.

Ви перебуваєте в групі ризику, якщо у вас:

  • родичі першої лінії (мама, бабуся, сестра, тітка) хворіли на рак грудей;
  • не було вагітностей та пологів чи ви вперше завагітніли у 30 років і старше;
  • більше 40 років;
  • рано почалась менструація — у віці до 12 років;
  • пізно почалась менопауза — після 55 років;
  • безперервне вживання гормональних контрацептивів протягом тривалого часу, а також гормональної замісної терапії у менопаузі;
  • цукровий діабет;
  • гіпертонічна хвороба;
  • надмірна вага та ожиріння;
  • раніше був рак грудей або рак яєчника.

Ви також у групі ризику, якщо курите, зловживаєте алкоголем чи перебуваєте під вливом радіації.

За статистикою, 21% усіх випадків смерті від раку молочної залози у світі спричинено вживанням алкоголю, зайвою вагою і ожирінням, а також фізичною інертністю.

СИМПТОМИ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ

Рак молочної залози на ранніх стадіях (І-й і ІІ-й) протікає безсимптомно і не завдає болю. Привернути увагу мають дуже хворобливі місячні, болі в молочних залозах.

Симптоми, що дають підстави запідозрити рак молочної залози:

  • прозорі або кров’янисті виділення з грудей;
  • втягнення соска у зв’язку з проростанням пухлини у шкіру;
  • зміна кольору або структури шкіри грудей (набряк, збільшення або зменшення розмірів);
  • ущільнення або новоутворення у молочних залозах;
  • ерозії, кірочки, лусочки, виразки в зоні соска, ареоли;
  • збільшення пахвових або надключичних лімфовузлів.

Профілактика раку молочної залози

Для запобігання раку молочної залози важливо дотримуватися здорового способу життя (відмовитись від куріння, алкоголю, регулярно займатися фізичною активністю і підтримувати нормальну масу тіла), а також вчасно проходити огляд лікаря:

  • мамолога — не рідше одного разу на 1–2 роки;
  • жінкам старше 50 років — щодва роки проходити мамографічні обстеження.

Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо того, як часто вам потрібні профілактичні огляди — це залежить від вашого віку та факторів ризику, які можуть вплинути на розвиток раку.

Також усім жінкам старше 20 років варто щомісяця самостійно обстежувати молочні залози. У разі будь-яких змін у молочних залозах негайно зверніться до свого лікаря!

За інформацією прес-служби МОЗ


Профілактика гострих кишкових інфекцій

Пік кишкових інфекцій зазвичай припадає на спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • користуватися індивідуальним посудом;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  • використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
  • при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

Прес-служба МОЗ