A A A K K K
людям із порушенням зору
НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ
Новоселицької міської ради Чернівецького району Чернівецької області

Олег Чорний: «Завдання №1 – підвищити рівень медицини області та повернути довіру населення до людей у білих халатах»

Дата: 30.03.2020 23:57
Кількість переглядів: 0

Новому директорові Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації – професійному лікарю-онкологу Олегу Чорному – випало очолити медичну галузь краю у найбільш критичний і відповідальний час пандемії. Тим не менше, попри зайнятість, Олег Васильович усе ж знайшов можливість відповісти на запитання редакції, за що йому щиро вдячні.

– Насамперед зізнайтеся, навіщо Вам, молодому, успішному і перспективному лікарю-практику, який після стажувань у Німеччині, США, Франції, певно що мав можливість залишитися там працювати за фахом, невдячна посада чиновника від медицини?

– Залишитися працювати за кордоном справді міг, однак своє майбутнє пов’язую з Україною. Хай звучить пафосно, та хочу, аби і у нас було не гірше, ніж деінде, тим більше, що маємо неоціненний скарб – високих професіоналів, які нічим не поступаються колегам з-за кордону.

Стосовно участі у конкурсі на посаду директора ДОЗ, то це свого роду самореалізація, амбітний задум швидко і кардинально змінити ситуацію на краще. Попри свій нетиповий для управлінця такого рангу вік, адже мені наразі 33 роки і я є наймолодшим керівником охорони здоров’я області в Україні, хочеться реальних змін і це не просто слова. Вважаю, що мій агресивний хайповий менеджмент має принести плоди. Є прихильником принципу Стіва Джобса, який казав: «Немає сенсу наймати розумних людей і потім розповідати їм, що робити. Розумні люди потрібні, щоб вони розповіли нам, що потрібно робити». Хочу згуртувати всіх розумних й ініціативних заради однієї мети – надання населенню Буковини необхідної, вчасної та якісної медичної допомоги.

– Чи встигли за час, що минув від конкурсу, ознайомитися зі станом справ у медицині області, на скільки оцінюєте його за 10-бальною шкалою, та які й де слабкі місця?

– Доки не був призначений на посаду, принципово не вникав у ситуацію. Натомість продовжив вивчення менеджменту і маркетингу в охороні здоров’я, низки лекцій та аналізу міжнародної практики, переглянув десятки презентацій та мав активне листування із найбільш відомими клініками щодо початку співпраці. Відтак готовий швидко рухатися вперед. У першу чергу, що маю намір зробити, це безпосередньо відвідати всі існуючі на сьогодні в області тридцять три заклади охорони здоров’я. Хочу зустрітися з їхніми керівниками, переглянути представлені ними аналітично-статистичні довідки. Не люблю води, переливання з пустого у порожнє, тому буду просити про якомога більш стислу, але змістовну аналітику. Якщо зрозумію, що у представленому звіті змінили лишень рік, а весь решта текст повторює те, що було і попереднього, і позаминулого, це вже буде характеризувати керівника. Поважаю людей діла, тому хай краще буде заплановано тільки одну справу, та вона мусить бути виконана і виконана досконало.

Також буду звертати увагу на загальний результ діяльності закладу: прогрес, регрес, стагнація. Досягли прогресу – добре. Якщо ж стагнація, то будемо разом розбиратися, у чому причина застою і чому немає розвитку. Коли ж, не приведи Боже, регрес, то де аналіз причин і шляхи якомога швидшого виходу із ситуації. Всі ці аспекти, у першу чергу, має розуміти безпосередній керівник закладу. Не я йому маю підказувати що робити. Він повинен це знати сам, а вже моє завдання, прийняти рішення погодити чи ні обрану ним стратегію і практичні кроки.

– Зголошуючись на роль керівника ДОЗ, ставили перед собою якісь конкретні завдання?

– З суто конкретики, то це створення потужного кардіохірургічного центру, розвиток торакальної хірургії, відкриття хоспісу для онкологічних хворих, потреба в якому вже давно назріла.

Із ближчих планів, то це залучення до активної співпраці кращих колег із різних регіонів України та закордонних друзів. Зокрема вже є домовленість про приїзд із Києва, Німеччини, інших міст і країн фахівців найвищого рівня для виконання операцій, а заразом проведення своєрідних майстер-класів, приміром, у Сокирянах. Хочу змінити ставлення до районних лікарень як до якихось другосортних. Маємо розвивати центральні заклади госпітальних округів, аби мешканці всіх територій області мали рівний доступ до якісних медичних послуг. Якщо генеральні директори КНП зрозуміють поставлені завдання, то спільними зусиллями у нас все вийде. Просити когось чи вмовляти наміру не маю. Є бажання працювати, рухаємося вперед, ні, то мине місяць-другий і якщо заклад не буде заробляти на своє утримання, повірте, що колектив сам не захоче такого керівника. У кожного сім’я, діти, тому потрібно крутитися. Внаслідок впровадження другого етапу медичної реформи зараз відсіється багато неефективних керівників.

– До речі, про реформу. Ви щойно повернулися із МОЗ, то, певно, маєте інформацію, відстрочать її у зв’язку з виходом на перший план подолання пандемії чи ні?

– Достеменної інформації не маю, бо питання відкрите. З того, що знаю напевне, то це те, що медичну реформу буде продовжено і – крапка. Хоча з огляду на нинішню ситуацію, вочевидь, усе ж можливі якісь рішення. Думаю, що за кілька днів будемо все знати остаточно.

– Відповідаючи на інші запитання, Ви побічно вже торкнулися теми кадрів, але скажіть, чи ведете Ви з собою власну команду?

– Якщо мова про Департамент охорони здоров’я, то кардинальних змін не планую. За короткий час спільної роботи мав можливість оцінити, що тут працюють люди, дійсно віддані справі. Тому рубати зопалу не буду, як і не планую поки якихось кадрових рокіровок. Водночас маю когорту з 15-20 однодумців (це люди різного віку, статків тощо), готових на громадських засадах підкласти плече заради реалізації озвученої вже мети. Можливо з їхнього числа при Департаменті буде створена якась іміджева, дорадча група, можливо переглянемо стандарти експертів при ДОЗ. Є багато різноманітних ідей, однак усі радикальні і нерадикальні кроки будемо робити лише після подолання ситуації, пов’язаної з пандемією коронавірусу.

– Звісно, що не обійдемо цю тему і в інтерв’ю. Розпочну з болючого – незабезпеченості медпрацівників області засобами індивідуального захисту. Знаю приклад однієї установи так би мовити першої лінії, керівник якої за власні кошти придбав ЗІЗ для свого персоналу. Чи володієте інформацією про те, коли питання буде вирішене?

– Засобами індивідуального захисту сьогодні вповні забезпечені інфекційні відділення обласної лікарні, обласної дитячої та Центр екстреної медичної допомоги. Стосовно районних лікарень, то буду відвертий, ситуація гірша, хоча певний, що протягом 5-7 найближчих днів вона нормалізується.

Тут, правда, є ще один бік справи. Навіть маючи кошти на придбання ЗІЗ і вкрай потрібного сьогодні медичного устаткування, це дуже важко зробити через їх гострий дефіцит. При цьому дехто із підприємців чинить негарно, намагаючись заробити на біді по-максимуму. Вони воліють продавати не прозоро, по перерахунку, а за готівку, щоб не платити податки. Однак переконаний, у цьому питанні теж незабаром буде наведено лад.

Дуже вдячний за допомогу, яку надають медикам і лікувальним установам у забезпеченні їх ЗІЗ, апаратами ШВЛ, іншим необхідним волонтери, громадські організації, підприємства, політичні партії, фізичні особи тощо.

– Завдяки їм ситуація справді покращується, та на самому початку поширення коронавірусу в області, не бажаючи ризикувати через відсутність ЗІЗ, пішли у відпустки за власний рахунок чи й звільнилися низка медпрацівників. Вам відомо про це?

– Знаю про таку інформацію. Якби зміг платити людям удесятеро більше за їхню нинішню зарплату, то, мабуть, вони не прийняли б такого рішення. Кожен сам собі голова. Зате зараз залишилися працювати лише справді віддані справі і за це їм щире спасибі.

– Стосовно доплат, то нещодавно Верховна Рада встановила 200% збільшення зарплат протягом трьох місяців для працюючих у вогнищах інфекції. Вже знаєте, про яку суму для нашої області йдеться і яким буде порядок виплат?

– Економічний блок Департаменту ОЗ ще продовжує відповідний підрахунок, тому конкретну цифру наразі ще не назву. Однак переконаний, що держава обов’язково належно відзначить подвижницьку працю лікарів, медичних сестер, лаборантів, молодшого медичного персоналу та всіх інших, хто працює із хворими на COVID-19 та над протидією поширенню інфекції.

– В інтерв’ю ВВС перший пацієнт з COVID-19, який одужав, розповів, що 70% ліків купував за власні кошти. То якою насправді є забезпеченість препаратами для симптоматичного лікування бодай у двох базових інфекційних відділеннях?

– Сам був здивований його словами, тому відразу зв’язався з головним лікарем обласної лікарні та завідуючою відділенням. Дізнався, що озвучене, м’яко кажучи, не зовсім відповідало дійсності, хоча чоловіка, який зазнав величезного стресу, мабуть, не слід надто звинувачувати. Наразі можу стовідсотково запевнити, що ніхто з пацієнтів інфекційних відділень за власні кошти ліки не купує. Принагідно хотів би відзначити, що після виявлення першого хворого на COVID-19 область уже четвертий тиждень бореться із коронавірусом. Не забігаючи наперед, усе-таки скажу, що в цьому питанні наші фахівці (епідеміологи, інфекціоністи, сімейні лікарі, інші спеціалісти) виявилися на висоті. Щодня маємо десятки дзвінків із інших областей з проханням скинути стандарти, якими ми послуговуємося, провести скайп-зв’язок із тим чи іншим підрозділом. Отож, виходить, що працюємо не лише на Чернівецьку область, а фактично на всю Україну. Пізніше будемо про це говорити, бо люди мають знати, хто стоїть на охороні їхнього життя. Прикро, та чомусь у нас не віддають належне медикам, які рятують сотні, тисячі життів. Однак тільки-но десь станеться летальний випадок (а від цього ніхто не застрахований навіть у найбільш розвинутих країнах світу), як його роздувають до небес, а лікаря буквально розтоптують. На жаль, у суспільстві в Україні сформовано стереотип недовіри до людей у білих халатах. Дуже хочу і зроблю все для того, щоб це змінити. Будемо давати якомога більше інформації про наших блискучих фахівців. Зокрема, чим не приклад хірурги, які оперують не гірше, ніж у США, Німеччині, Франції, а буваючи там, можу констатувати це із повною певністю. Так, маємо ще проблеми з устаткуванням клінік сучасним обладнанням, не скрізь є відповідні умови,  але потрібно віддавати належне спеціалістам, популяризувати їх. Щоб людина подумала, навіщо їхати, приміром, в Ізраїль, розпродавши останнє, якщо аналогічне за складністю втручання на тому ж рівні проведуть у Чернівцях. Тому одним із перших моїх доручень на загальній нараді буде настанова головним лікарям створити сайт і сторінку у Фейсбуці для кожної медустанови, якомога повніше оприлюднювати там позитивну інформацію, щоб докорінно змінити ставлення до наших медиків, підняти їхній престиж у суспільстві.

Джерело: газета «Здоров’я Буковини» від 27 березня 2020 р.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора