A A A K K K
людям із порушенням зору
НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ
Новоселицької міської ради Чернівецького району Чернівецької області

20 травня – Всесвітній день травматолога

Дата: 20.05.2020 23:39
Кількість переглядів: 0

20 травня в усьому світі відзначають Всесвітній день травматолога. Професія лікаря-травматолога гідна великої поваги, оскільки це не тільки спеціальність, а й покликання. Лікар-травматолог має бути фахівцем своєї справи, мати високу кваліфікацію і досвід, постійно самоудосконалюватися адже від його знань та вмінь залежать здоров’я і життя пацієнта. У всьому світі в цей день будуть приділяти увагу і вшановувати травматологів, проводити спеціальні заходи.

Травматологія (від грец. trauma — ушкодження, logos — вчення) — це не вузьке поняття обмежене рамками лікування травм опорно-рухового апарату, а широкий комплекс науково обґрунтованих теоретичних, практичних і організаційних положень, що охоплюють питання патології, клініки і лікування постраждалих.

Першими соціальними факторами, які дали поштовх розвитку травматології, були війни, під час яких отримання травм було звичайною справою, а проблема надання своєчасної та кваліфікованої допомоги пораненим змушувала медиків шукати нові методи лікування, вивчати нові види травматичної дії на людський організм.

Серед інших соціальних факторів, що прискорили розвиток травматології, стали процеси індустріалізації, що супроводжувалися зростанням промислових підприємств, обладнання, транспорту, також збільшували число травмуючих чинників, причому як на виробництві, так і в повсякденному житті.

Досить високий рівень серед травмованих посідає побутовий травматизм, який прямо пов’язаний з порушенням чи недотриманням правил техніки безпеки при виконанні домашньої роботи або під час відпочинку.

Виробничою травмою, або нещасним випадком, вважають ушкодження раптового характеру, що сталися з робітниками у зв’язку з їх участю у виробничому процесі та супроводжувалися порушенням фізіологічної функції працівників.

Виробничі травми можуть бути механічними, хімічними, термічними й електричними. Механічними ушкодженнями в умовах виробництва називають забиття, ураження м’яких тканин тіла, крововиливи, переломи кісток, розтягнення і розриви зв’язок і сухожилків, вивихи,потрапляння сторонніх предметів у різні органи тощо.

В сучасному світі травматизм і смертність внаслідок травми постійно зростає. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, від травм щороку гине 2 млн. чоловік, а травми різного ступеня тяжкості отримують близько 30 млн. людей. Травматизм це не тільки медична, а і соціальна проблема сучасного суспільства. Вчені України, не в останню чергу, зробили суттєвий внесок у вивчення травми: розробку принципів раннього сортування, покращення показань до переливання крові, створення мережі банку крові і плазми, а також мобільних служб швидкої допомоги. В наш час щороку з’являються виноходи за допомогою яких хворі з травмою можуть зберегти свій повноцінний статус.

Джерело: medcv.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора