A A A K K K
людям із порушенням зору
НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ
Новоселицької міської ради Чернівецького району Чернівецької області

Заходи профілактики розповсюдження коронавірусної інфекції в стаціонарі

Дата: 18.09.2020 23:10
Кількість переглядів: 1

Для унебезпечення поширення коронавірусної інфекції в стаціонарі персонал лікарні користується рекомендаціями Наказу Міністерства охорони здоров’я України 28 березня 2020 року № 722 з доповненнями.
В лікувальних закладах міста та області розроблені, адаптовані та затверджені клінічні маршрути пацієнтів з COVID-19 на усіх рівнях надання медичної допомоги. Медична допомога надається відповідно до визначення випадку захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19). Про це інформує ДУ “Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України”

“В разі поступлення особи, яка відповідає визначенню випадку COVID-19, в заклади охорони здоров’я, що надають цілодобову стаціонарну медичну допомогу, проводиться відбір зразків матеріалів та забезпечується транспортування з відповідним направленням відібраних зразків у лабораторний центр. Активний епідеміологічний пошук випадків здійснюється шляхом лабораторного тестування на SARS-CoV-2 серед осіб, які відповідають критеріям підозрілого випадку, або в рамках диференціальної діагностики у пацієнтів з вірусною пневмонією.” – каже Світлана Коваленко, завідуюча пульмонологічним відділенням ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня» .

Лабораторне тестування на COVID 19 проводиться з використанням методу полімеразної ланцюгової реакції ПЛР) та методу імуноферментного аналізу ІФА.
Усі медичні працівники, які перебувають в зоні пацієнта та/або контактують зі слизом з дихальних шляхів — наприклад, мокрота, БАЛ, матеріал відібраний зі слизових носа, мають використовувати захисні засоби ЗІЗ.

Як зазначає фахівець, пацієнтам, яким надається медична допомога у зв’язку з проведенням планових заходів з госпіталізації або плановою операцією проводиться тестування на наявність коронавірусу SARS-CoV-2. Відбір зразку матеріалів для тестування організовує лікуючий лікар, який направляє на госпіталізацію або безпосередньо в закладі охорони здоров’я, або через направлення мобільної бригади за місцем перебування пацієнта.

“У випадку звернення пацієнта за медичною допомогою, де не потрібне направлення лікуючого лікаря, відбір зразку матеріалів для тестування організовує заклад охорони здоров’я, до якого звертається пацієнт.
Рішення про планову госпіталізацію приймається у разі наявності первинного негативного результату.” – зазначає С. Коваленко.

Під час надання медичної допомоги та проведення догляду за пацієнтами, які підлягають визначенню випадку COVID-19 в закладах охорони здоров’я, медичний персонал обовязково дотримується заходів з профілактики інфекцій та інфекційного контролю.
Обовязково проводиться очищення та дезінфекція поверхонь в закладах охорони здоров’я при наданні медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу відповідно до Рекомендацій щодо проведення очищення та дезінфекції поверхонь в закладах охорони здоров’я в умовах надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19).

Хворі із підтвердженим діагнозом COVID-19 знаходяться у спеціалізованих інфекційних відділеннях з дотриманням суворого санітарно-епідеміологічного режиму з метою унеможливлення контакту із пацієнтами госпіталізованими планово.

Джерело: medcv.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора