МЕДИЦИНА НОВОСЕЛИЧЧИНИ
Комунальне некомерційне підприємство
«НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ» Новоселицької міської ради
Чернівецького району Чернівецької області

Грипу на Буковині не зареєстровано, однак спостерігається підйом захворюваності на кір

Сьогодні, 31 жовтня, в Чернівецькій обласній державній адміністрації відбулась спільна прес-конференція директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Оксани Андрієць, в. о. директора Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Наталії Гопко та заступника директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації – начальника управління медичної допомоги населенню Марії Поліщук.

Медичні фахівці спілкувались із працівниками засобів масової інформації на тему стану захворюваності мешканців Буковини на кір та гострі респіраторні інфекції.

Зокрема, як зосередила увагу Оксана Андрієць, наразі в Чернівецькій області відбувається прогнозоване зростання захворюваності на кір. З вересня 2017 року станом на 26 жовтня 2018 року зареєстровано 1953 випадки кору. З числа захворілих – 1378 дітей (89 дітей віком до 1 року)  та 575 дорослих. За останній тиждень  в області на кір занедужали 125 осіб (101 дитина та 24 дорослих), що в 1,6 разів більше, ніж попереднього тижня. На минулому тижні випадки кору були зафіксовані у м. Чернівці, Путильському, Хотинському та  Сокирянському районах. Станом на сьогодні хворих на кір реєструють й на інших адміністративних територіях області. Найвищим рівень захворюваності є в Путильському районі.

Наразі спалах триває. Щодня в області реєструють не менше 20 осіб, хворих на кір. Медичні фахівці нагадують буковинцям, що в області продовжується проведення активної імунізації дитячого населення проти кору. Адже зупинити поширення інфекційного захворювання можна тільки за допомогою вакцинації якомога більшої кількості нещеплених дітей та створення колективного імунітету. В області є достатня кількість вакцини від кору для проведення щеплення дітям до 18 років.

– Триває вакцинація від кору дитячого населення. Проте не можемо провести імунізацію для дорослих. Є розпорядчі документи Міністерства охорони здоров’я щодо цього, однак у нас в області немає залишків вакцини. Наразі маємо планову кількість імунобіологічного препарату і вона розрахована тільки на дітей до 18 років. У Міністерстві вже отримали нову партію вакцини від кору. Очікуємо, що найближчим часом поставки надійдуть і в Чернівецьку область і зможемо говорити про вакцинацію проти кору контактних осіб старших 18 років та дорослих із груп ризику, – пояснює Марія Поліщук.

Крім того, спікери зосередили увагу на рівні захворюваності на гострі респіраторні інфекції, зауваживши, що протягом 28.09.2018 – 25.10.2018 рр., за даними оперативного моніторингу, з приводу гострих респіраторних інфекцій за медичною допомогою звернулось 15808 буковинців, або 1,7% мешканців області, з них 11702 дітей (74%). За 43 тиждень 2018 року в Чернівецькій області (з 19.10. по 25.10.2018) зареєстровано 4655 випадків ГРІ, з яких 3390 серед дітей (72,8%).

Випадків грипу не зареєстровано.

Інформація із сайту ДОЗ Чернівецької ОДА

Більше інформації – у відеорепортажі Юлії ТКАЧУК