МЕДИЦИНА НОВОСЕЛИЧЧИНИ
Комунальне некомерційне підприємство
«НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ» Новоселицької міської ради
Чернівецького району Чернівецької області

Медсестри області взяли участь у виборах голови Всеукраїнської Асоціації медичних сестер та зустрілися з У. Супрун

Представники громади медичних сестер Чернівецької області взяли участь у двох загальноукраїнських науково-практичних конференціях з питань медсестринства.

– Перша з них відбулася в Одесі, – розповідає експерт ДОЗ з медсестринства, голова Асоціації медичних сестер Чернівецької області Віоріка Рошка. – Протягом двох днів високопрофесійні спеціалісти розповіли учасникам про актуальні підходи щодо запобігання внутрішньолікарняній інфекції та про сучасні способи і засоби стерилізації й дезінфекції. Друге питання наочно розглядали на прикладі обладнаної за останнім словом централізованої стерилізаційної Одеської обласної клінічної лікарні і, зважаючи на велику кількість новітньої автоматичної апаратури, яка суттєво спрощує роботу медсестри, відверто кажучи, всі по-хорошому позаздрили колегам.

Зі слів В. Рошки, крім науково-практичної частини, порядок денний конференції в Одесі містив низку організаційних питань. Її учасники заслухали звіт голови Асоціації медичних сестер України за останні чотири роки роботи та обрали нове керівництво своєї організації. Оскільки Галина Івашко, яка очолювала Асоціацію дотепер, взяла самовідвід, більшість медсестер із усіх куточків України проголосували за кандидатуру Тетяни Іванівни Чернишенко.

З Одеси частина делегації медичних сестер Буковини поїхала до Києва, де взяла участь в іншій фаховій конференції за участю в. о. Міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун. «Про непересічність заходу говорить хоча б той факт, що місцем його проведення було приміщення клубу Кабінету Міністрів України, – відзначає В. Рошка. – Дуже сподобався нестандартний формат конференції. Це було, радше, живе спілкування й обговорення найбільш нагальних проблем медсестринства. Йшлося, зокрема, про вкрай низьку зарплату медичних сестер, яку сьогодні взагалі зрівняли із заробітком молодшого медперсоналу, незважаючи на непорівнювані функції, завантаженість і рівень відповідальності, що є несправедливим. Також останніми роками було скасовано надбавки медсестрам за шкідливі умови праці та професійний ризик, що знижує їхню мотивацію.

Оскільки взамін існуючим стандартам і протоколам медсестринської роботи МОЗ має намір впровадити стандарти і протоколи Європи, США й Канади, то одночасно, як слушно наголошували учасники конференції, потрібно створювати медсестрам України аналогічні тамтешнім умови праці. Щоб, до прикладу, у реанімації одна медсестра відповідала за одного-двох пацієнтів, а не за 6-7, мала все необхідне обладнання тощо, інакше з об’єктивних причин дотриматися стандартів буде неможливо.

Обговорювали на конференції і зміни з підготовки медсестринських кадрів у медичних коледжах; необхідність розмежування функцій медичних сестер, залежно від їхнього освітнього рівня; перспективу післядипломної медсестринської освіти у режимі онлайн (причому з правом медсестри на власний розсуд обирати відповідний заклад) та ліцензування діяльності медичних сестер, яке доцільно було б передати в юрисдикцію Асоціації медичних сестер, наголошували учасники конференції. З огляду на участь у заході пані У. Супрун, ці та інші вкрай важливі для медсестринства України питання, сподіваємося, врешті зрушать з мертвої точки, а реформа в цілому  буде лише на користь медичним сестрам, – висловлює надію В. Рошка.

Інформація із сайту ДОЗ Чернівецької ОДА