МЕДИЦИНА НОВОСЕЛИЧЧИНИ
Комунальне некомерційне підприємство
«НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ» Новоселицької міської ради
Чернівецького району Чернівецької області

Сьогодні – Всесвітній день психічного здоров’я

10 жовтня 2018 року відзначається Всесвітній день психічного здоров’я.

Психічне здоров’я – це рівновага та сталість психіки людини, адекватне сприйняття реального світу, нормальна діяльність вищих психічних функцій. основою психічного здоров’я вважають стан загального душевного комфорту, який адекватно регулює поведінку людини в процесі життєдіяльності.

За ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я, Всесвітній день психічного здоров’я відзначається з 1992 року.

Метою Всесвітнього дня психічного здоров’я є скорочення поширеності депресивних розладів, шизофренії, хвороби Альцгеймера, наркотичної залежності тощо.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на психічні захворювання в світі страждають понад 450 млн. людей; в західних країнах кожна сьома людина страждає параноєю, шизофренією або схильна до депресій та алкоголізму.

Сучасні українці стали дуже збудливими та депресивними – за останні 10 років кількість самогубств у країні збільшилась вдвічі. За прогнозами фахівців до 2020 року психічні розлади увійдуть до першої п’ятірки хвороб, які переважатимуть за кількістю людських працевтрат, пов’язаних з цими захворюваннями.

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, в подальшому психічні розлади будуть переважати над поширеністю серцево-судинних захворювань які нині традиційно тримають першість у структурі захворювання населення земної кулі.

На психічне здоров’я впливають різноманітні фактори. Зростанню захворюваності сприяють інформаційні перевантаження, політичні та економічні катаклізми в країні; складнощі в особистому житті, конфліктні ситуації на роботі, побутові проблеми, нездоровий спосіб життя.

Передвісниками захворювань є стреси, які в подальшому призводять до неврозів. А невротичні стани ускладнюються частіше всього серйозними психічними розладами.  Стреси стали складовою частиною життя сучасної людини. Люди боряться з ними, не замислюючись про те, що потрібно не боротися, а не допускати їх.

Всесвітній день психічного здоров’я призначений для більш відкритого обговорення теми психічних розладів, долучення до цього урядових структур, громадських та релігійних організацій, медичних фахівців, пацієнтів та їх родичів.

Інформація із сайту ДОЗ Чернівецької ОДА