A A A K K K
людям із порушенням зору
МЕДИЦИНА НОВОСЕЛИЧЧИНИ
Комунальне некомерційне підприємство
«НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ» Новоселицької міської ради
Чернівецького району Чернівецької області

Захиститися від грипу допоможе вакцинація

Дата: 02.11.2018 20:57
Кількість переглядів: 0

Сезон захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції почався у жовтні та буде продовжуватися до травня наступного року. У цей період значно зростає ризик захворіти.

За інформацією в. о. директора Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Наталії Гопко, наразі в області ще не реєстрували грип, однак рівень захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції вже на старті епідемічного сезону 2018-2019 рр. є досить високим. У порівнянні з аналогічним періодом попереднього епідсезону, на 30% вищим.

– В області уже маємо доволі велику кількість захворілих на ГРВІ. При цьому, маємо досить сприятливий період щоб вакцинуватись від грипу. В аптечних закладах Буковини вперше за багато років є вакцина проти грипу. Наявна вакцина «Ваксігрип Тетра», а також можна замовити «Джісі Флю». Обидві якісні та безпечні. Кожен, хто прийняв рішення захиститись від грипу, може придбати вакцину вже сьогодні, – каже Наталія Гопко.

Щорічна вакцинація – найдієвіший засіб для профілактики грипу. Вакцина не впливає негативно на імунітет людини, а зміцнює його і змушує працювати більш активно і продуктивно.

– Щороку в Україні реєструють близько 6 мільйонів випадків інфекційних захворювань, 98% з яких припадає на грип та ГРВІ. І щороку в нашій країні фіксують летальні випадки внаслідок грипу. Вакцинація, як засвідчують дослідження, дає ряд переваг, зокрема на 60% зменшує ймовірність тяжкого перебігу грипу та ускладнень від нього, на 80% знижує ризик смертельних випадків і на 50% знижується частота госпіталізацій, – додає головний лікар КМУ «Обласний центр здоров’я», експерт Департаменту охорони здоровя Чернівецької ОДА з медичних аспектів формування здорового способу життя Андрій Попадюк. – Водночас, вакцинація від грипу впливає на фінсовий чинник. Інвестиції в профілактику визнано найефективнішими серед усіх вкладень в індустрію здоров’я. За даними експертів, зокрема в українському еквіваленті, одна гривня вкладена у профілактику економить 5 гривень на подальшому лікуванню. За різними оцінками, котрі подає МОЗ, захворювання на ГРВІ, зокрема грип, коштує хворому від 420 до 2 800 грн. залежно від його тяжкості, а для держави збиток становить 4 200–7 800 грн. Вартість вакцин ж складає близько 300 грн. Тож вакцинація від грипу допоможе заощадити кошти на його лікуванні.

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень та відсутня у національному календарю щеплень, тому вакцину можуть закуповувати за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадян.

Передусім щеплення рекомендоване людям, які входять до груп ризику: медпрацівникам, учителям, дітям віком до п’яти років, вагітним, літнім людям віком від 60 років, пацієнтам із хронічними захворюваннями, усім, хто працює в місцях великого скупчення людей.

За прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, у новому епідсезоні в Україні циркулюватимуть:

– вірус, подібний до A/Michigan/45/2015(H1N1)pdm09;

– вірус, подібний до A/Singapore/ INFIMH-16-0019/2016(H3N2);

– вірус, подібний до B/Colorado/06/2017.

Саме до цих небезпечних штамів допоможуть сформувати імунітет вакцини.

ЯК ПРОЙТИ ВАКЦИНАЦІЮ

  1. Зверніться до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра

Лікар огляне вас, визначить, чи немає проитпоказань, а також надасть поради щодо транспотування вакцини, адже вона вимагає збереження холодового ланцюга.

Протипоказання до вакцинації:

гіперчутливість до будь-якої складової вакцини, а також до компонентів курячого м’яса чи курячого яйця (вакцину отримують шляхом вирощування вірусів грипу в курячому яйці);

пацієнти з лихоманкою або недостатньою вагою тіла;

пацієнти з гострим, серйозним чи активним захворюванням серця, судин, нирок або печінки;

пацієнти з гострим респіраторним захворюванням або іншими активними інфекційними захворюваннями;

пацієнти у період одужання;

пацієнти, у яких діагностовано імунодефіцитне захворювання.

  1. Придбайте вакцину в аптеці вашого міста чи безпосередньо у клініці

Від часу придбання вакицини до її введення має пройти не більше двох годин, інакще є ризик, що вакцина втратить свої захисні властивості. Тому важливо зберегти чек для визначення точної дати й часу придбання вакцини.

Доставити вакцину до кабінету щеплень важливо без порушень холодового ланцюга. Інакше вакцина може втратити свої якості. У пригоді стане спеціальна сумка з холодовим елементом, яку можна придбати або ж отримати під заставу в аптеці (близько 200 грн). Також деякі аптеки надають послугу безкоштовної доставки вакцини.

  1. Отримайте щеплення

Вакцинацію здійснюють у кабінетах щеплень або кабінеті сімейного лікаря, якщо він облаштований для цього.

Інформація із сайту ДОЗ Чернівецької ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора