A A A K K K
людям із порушенням зору
МЕДИЦИНА НОВОСЕЛИЧЧИНИ
Комунальне некомерційне підприємство
«НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ» Новоселицької міської ради
Чернівецького району Чернівецької області

20 травня – Всесвітній день пам’яті померлих від СНІДу

Дата: 19.05.2018 20:50
Кількість переглядів: 0

20 травня 2018 року відзначається Всесвітній день пам’яті померлих від СНІДу.

Вперше цей день був відзначений ще в 1983 році в Сан-Франциско (США). На той момент у світі було зареєстровано лише кілька тисяч випадків захворювання на цю страшну хворобу. Організаторами проведення акції пам’яті померлих від СНІДу стали люди, яких особисто торкнулася трагедія втрати рідних і друзів.

Сьогодні в світі з ВІЛ-інфецією живе близько 37 мільйонів людей, серед яких 19,5 мільйонів отримують антиретровірусне лікування (за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я). Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ. На початок 2017 року в країні мешкало 238 тис. людей з ВІЛ усіх вікових категорій.

Щороку серед обстежених на ВІЛ осіб в Україні виявляється близько 1% осіб з підтвердженими позитивними результатами. За весь період спостереження під нагляд взято 59,1% таких осіб. Під медичним наглядом з приводу ВІЛ-інфекції перебуває 0,31% населення країни. Протягом десяти місяців 2017 року в країні щодня реєстрували 48 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію, 24 захворювання на СНІД та 8 випадків смерті від СНІДу.

За 10 місяців 2017 року в Україні під нагляд вперше взято 14 667 ВІЛ-інфікованих осіб, 7 466 хворим встановлено діагноз СНІД та 2 511 осіб померли від СНІДу. Туберкульоз став причиною смерті для половини померлих від СНІДу (51,1%).

Серед ВІЛ-інфікованих осіб, які зареєстровані за 10 місяців 2017 року, 63,8% складали інфіковані статевим шляхом, 21,5% – парентеральним шляхом при введенні наркотичних речовин ін’єкційно.

Пріорітетними кроками у боротьбі з епідемією ВІЛ-інфекції в країні залишаються: забезпечення рівного доступу до консультування і тестування, вчасне охоплення ВІЛ-інфікованих осіб послугами догляду та підтримки, антиретровірусним лікуванням, попередження нових випадків інфікування ВІЛ. Зокрема, розширення обсягів антиретровірусної терапії дозволяє отримати шанс на якісне та продуктивне життя та розширює можливості попередження подальшої передачі ВІЛ. Саме спільні дії служать справі зміцнення організованих зусиль по боротьбі з ВІЛ/СНІДом.
Протягом останніх 4-х років смертність від ВІЛ знизилась на 11%. За цими цифрами – збережені людські життя, чиїсь рідні і близькі, які не померли завдяки лікуванню.

Сьогодення вимагає особливої уваги до проблем ВІЛ/СНІДу не лише медичних працівників, а й усього суспільства. Відповідальність за попередження ВІЛ-інфікування покладається на кожного громадянина, в першу чергу, його відповідальною безпечною поведінкою, якої слід дотримуватися в особистому житті, професійній діяльності і навчати навичкам безпеки інших. Адже, лише разом, спільними зусиллями ми здатні вплинути на загрозу та подолати епідемію ВІЛ/СНІДу в Україні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора