A A A K K K
людям із порушенням зору
МЕДИЦИНА НОВОСЕЛИЧЧИНИ
Комунальне некомерційне підприємство
«НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ» Новоселицької міської ради
Чернівецького району Чернівецької області

Кожен може допомогти зупинити спалах кору в Україні

Дата: 02.11.2018 20:50
Кількість переглядів: 0

В Україні зафіксовано загрозливе зростання захворюваності на кір: лише за останній тиждень на кір захворіли 1319 людей, а  з початку року постраждали уже 35 233 українців. Найвищі показники захворюваності і смертності від кору фіксуються в тих областях, де найменше вакцинованих дітей і дорослих: в Івано-Франківській, Закарпатській та  Львівській областях. З початку року від ускладнень кору померло 15 людей: 11 дітей і 4 дорослих.

Ризик захворіти збільшується  через спільне перебування дітей у школах та дитячих садках, оскільки вірус кору передається дуже швидко і в зоні особливого ризику знаходяться діти, які не можуть отримати щеплення. Найчастіше хворіють на кір діти 5-9 років (32% серед усіх випадків кору серед дітей); це ті діти, які не отримали другу дозу КПК вчасно, через що у них не виробився імунітет до хвороби

Керівні відомства системи охорони здоров’я роблять усе можливе, щоб зупинити спалах кору в Україні. Проте допомогти подолати кір може кожен.

Переважна більшість європейців мають усі щеплення КПК за календарем, тож у 42 з 53 країн Європи вдалося зупинити поширення кору. Проблемними залишаються ті країни, де рівень охоплення щепленнями недостатній. На жаль, серед цих країн є і Україна.

Зупинити спалах кору може  колективний імунітет. Коли не менше 95% українців будуть вакцинованими проти кору, захворювання піде на спад і захищеними від смертельно небезпечної хвороби будуть навіть ті діти і дорослі, які не можуть вакцинуватися з медичних причин.

Що може зробити кожен:

– перевірити свою карту щеплень: дві дози вакцини КПК захищають від кору упродовж усього життя, а у разі хвороби – значно зменшують ризик тяжких ускладнень;

– якщо ви не пам’ятаєте, коли і які щеплення були зроблені вам чи вашій дитині і не збереглися медичні дані про щеплення, зверніться до свого лікаря-терапевта, педіатра чи сімейного лікаря. Перевірити наявність імунітету від кору, краснухи і паротиту можна за допомогою лабораторних аналізів. Перед вакцинацією лікар направить здати аналізи (на виявлення IgG до вірусу або інші) – це швидкий та простий спосіб з’ясувати чи маєте ви імунітет, щоб захиститися від захворювання.

– якщо ви чи ваша дитина пропустили обидві або тільки  другу дозу вакцини КПК за Календарем щеплень, якнайшвидше зверніться до медичного закладу, щоб отримати щеплення. Вакцини КПК є безоплатними для усіх дітей і підлітків до 18 років.

За інформацією прес-служби МОЗ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора