МЕДИЦИНА НОВОСЕЛИЧЧИНИ
Комунальне некомерційне підприємство
«НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ» Новоселицької міської ради
Чернівецького району Чернівецької області

Понад 6 мільйонів українців вже скористалися програмою “Доступні ліки”

Як інформує прес-служба МОЗ України, згідно з інформацією підрозділів охорони здоров’я в областях наразі понад 6,6 мільйонів українців скористалися програмою “Доступні ліки”.

Цього року попит на ліки за програмою “Доступні ліки”, що діє з квітня 2017 р., виріс на 30%. Для лікування серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та бронхіальної астми з початку року пацієнти отримали ліки за 12,5 мільйонів рецептів на суму понад 600 млн грн.

Відчутно також збільшилася кількість аптек, що беруть участь у програмі. Якщо у грудні 2017 року їх налічувалося 6761, то зараз – 8003. За програмою сьогодні можна отримати 261 препарат, з них 59 – повністю безоплатно. 202 препарати українці можуть отримати в аптеці з незначною доплатою. В середньому ця доплата становить близько 30% від вартості препарату.

У затвердженому Урядом бюджеті на 2019 рік вже закладено 1 млрд грн на програму “Доступні ліки”. Також у планах Міністерства охорони здоров’я оновлення механізмів роботи програми. Передусім, щоб пацієнти могли також отримувати рецепти у своїх лікарів, які працюють у приватних закладах або здійснюють свою діяльність як ФОП – у наступному році адміністрування програми буде передано до Національної служби здоров’я. Оновлення програми також передбачає обов’язкове запровадження електронного рецепту.

За матеріалами МОЗ України