20 жовтня – Всесвітній день профілактики остеопорозу
Ініціатива створення Всесвітнього дня профілактики остеопорозу належить Національному суспільству остеопорозу Великобританії та Всесвітньої організації охорони здоров’я. Відзначається Всесвітній день профілактики остеопорозу щорічно 20 жовтня, починаючи з 1999 року. Остеопороз є захворюванням, що знижує щільність кісток. У процесі хвороби скелет людини стає більш крихким, а ймовірність переломів значно зростає. Остеопороз стоїть у списку причин інвалідності і смертності людей, згідно зі статистикою ВООЗ – на четвертому місці після інфекційних захворювань. Даному захворюванню піддаються всі раси без виключень і обидві статі, і чоловіки і жінки. Як правило, жінок остеопороз вражає після 50 років, а чоловіків – після 70.
Фахівці виділяють дві групи чинників ризику для жінок: традиційні й сучасні.
Традиційно розвитку остеопорозу сприяє зниження з віком (а особливо в період менопаузи) виробництва жіночого гормону — естрогену, який уповільнює зменшення маси кісткової тканини, її розрідження. Другим чинником є виснаження внутрішніх запасів кальцію в період вагітності й годування грудьми.
Сучасні передумови захворювання: дієти для схуднення, гіподинамія, тривале лікування препаратами кортикостероїдних гормонів (преднізолон, триамсинолон, полькортолон і ін.), паління, неправильні стереотипи харчування.
Остеопороз загрожує і чоловікам. Дведено, що зниження рівня тестостерону в чоловіків літнього та старечого віку призводить до зменшення кісткової маси та розвитку остеопорозу. Показники летальності серед чоловіків при переломах шийки стегнової кістки перевищують такі в жінок.
Серед найбільш поширених симтомів остеопорозу – зниження працездатності, підвищена стомлюваність, сильні болі в спині, часті судоми, загальна м’язова слабкість. Проте в 50% випадків початкові стадії хвороби проходять безсимптомно, що ускладнює діагностування. У зв’язку з цим медики підкреслюють важливість регулярних оглядів та профілактики, що полягає в дієті, багатої кальцієм, але вільної від білків, кави або чаю, дотриманні здорового способу життя.
За допомогою харчування потрібно, в першу чергу, нормалізувати мінеральний обмін в організмі, оскільки остеопороз викликан не дефіцитом кальцію, а нездатністю до його засвоєння. Тому необхідно обов’язково вживати сир і молочні продукти, холодець, заливні желейні страви, листову зелень, сирі горіхи, насіння.
Продукти, необхідні в раціоні для профілактики і лікування остеопорозу: бобові овочі (соя, квасоля, сочевиця), люцерна і червона конюшина (біодобавки з цими лікарськими рослинами), злакові культури (бурий рис, ячмінь, овес, гречка, пророщена пшениця), зелені овочі (стебловий селера, петрушка, брокколі, спаржа), фрукти (фініки, родзинки темних сортів, червоний і синій виноград, гранати, яблука), морепродукти, риба.
Лікування остеопорозу, як і будь-яких патологій, слід починати якомога раніше. Тому при перших ознаках неблагополуччя і виникненні насторожуючих симптомів, зверніться до лікаря
Слід виключити з раціону продукти, які погіршують засвоєння кальцію або сприяють його вимиванню з організму.
- Цукор, мед, вироби з пшеничного борошна, кава, чай, рафіновані продукти й кофеїн, що порушують всмоктування кальцію в кишечнику.
- М’ясні продукти заводського виготовлення (натуральне м’ясо на засвоєння кальцію не впливає).
- Надлишок солі. Сіль витісняє з організму кальцій, який виходить разом із сечею. Всього одна зайва чайна ложка солі в день може викликати зменшення кісткової маси на 1,5% в рік.
- Алкоголь. Зловживання алкоголем нерідко викликає остеопороз навіть у чоловіків середнього віку, які взагалі-то до нього зовсім не схильні. Яскраво виражений остеопороз з ламкістю кісток розвивається в усіх жінок, які зловживають алкоголем, причому дуже рано.
Для профілактики переломів важливо стежити не тільки за щільністю кісток, а й за тонусом м’язів. Підвищити його і при цьому уникнути ризику травм допомагають нескладні вправи.
Інформація із сайту ДОЗ Чернівецької ОДА