A A A K K K
людям із порушенням зору
НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ
Новоселицької міської ради Чернівецького району Чернівецької області

Сьогодні – Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

Дата: 20.10.2018 18:30
Кількість переглядів: 0

20 жовтня проводиться Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози.

Рак молочної залози – одне з найпоширеніших онкологічних захворювань у жінок в усьому світі. Сьогодні в Україні ця хвороба посідає перше місце в структурі онкозахворювань. За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я рівень захворюваності на рак молочної залози постійно зростає. Україна – не є винятком. За останні 20 років кількість випадків захворювання на цю патологію зросла в 2,8 разів.

За даними Національного Інституту Раку, захворюваність на рак молочної залози в Україні складає 66,0 на 100 тис. населення, смертність – 30,4 на 100 тис. населення.

До основних факторів ризику розвитку раку молочної залози відносяться:

  • спадкова і сімейна схильність (наявність раку молочної залози в анамнезі у родичів першої лінії);
  • вік більше 40 років;
  • аборти;
  • використання гормональних препаратів для контрацепції, регулювання менструального циклу або при замісній гормональній терапії в менопаузі;
  • високий рівень естрогену в крові;
  • раніше перенесений рак грудей або яєчників;
  • вагітність у віці від 30 років і старше;
  • рання менструація (до 12 років) і пізнє настання менопаузи;
  • фізичні травми молочної залози;
  • вплив випромінювання.

Для попередження раку молочної залози жінкам необхідно щомісячно проводити огляд та пальпацію молочних залоз, тобто самообстеження, виявляти зміни, які в них з’явились і, якнайшвидше, звертись до медичного закладу для лікування онкопатології. Своєчасне звернення та лікування відіграє важливу роль.

До симптомів, на основі яких можна запідозрити рак, відноситься поява щільного горбистого вузла, де раніше він не спостерігався, поява зморшкуватості, втягнення шкіри, втягнене і фіксація соска, деформація молочної залози, утворення виразки, скоринок, тріщин на молочній залозі.

Мамографія та ультразвукове дослідження (УЗД) молочних залоз може виявити пухлини до того, як вони почнуть проявлятися клінічно..

З метою попередження розвитку онкопатологій необхідно пам’ятати про профілактичні заходи, які спрямовані на дотримання основних правил здорового способу життя: раціональне харчування, нормалізація ваги; відмова від шкідливих звичок (паління та надмірне вживання алкоголю), фізичні навантаження згідно вікової категорії.

Інформація із сайту ДОЗ Чернівецької ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора