A A A K K K
людям із порушенням зору
НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ
Новоселицької міської ради Чернівецького району Чернівецької області

Безкоштовними послугами в Медмістечку скористались майже 1500 буковинців

Дата: 10.07.2018 18:23
Кількість переглядів: 0

7 липня у Чернівцях під час традиційного міського свята «Петрівський ярмарок» працював масовий соціальний профілактично-оздоровчий проект «Медичне містечко».

Буковинцям та гостям «Петрівського ярмарку» було запропоновано близько двох десятків різновидів безкоштовних медичних обстежень та консультацій, зокрема  електрокардіографію, дерматоскопію,  флюорографічне обстеження, експрес-тестування на ВІЛ-інфекцію, визначення показників артеріального тиску, вимірювання рівня цукру в крові, скринінг слуху у немовлят та консультації різних медичних фахівців: кардіолога, онкодерматолога, онколога, ендокринолога, інфекціоніста, дерматовенеролога, стоматолога, флеболога (судинного хірурга), невропатолога, хірурга-проктолога, а також з питань профілактик та протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, ведення здорового способу життя, донорства крові тощо.

– Сьогодні профілактична медицина активно розвивається і в провідних європейських країнах основні ставки роблять саме на цей напрямок системи охорони здоров’я. В Україні ж він тільки почав відроджуватись, що є дуже важливим. Адже, за даними експертів, одна гривня вкладена у профілактику економить 5 гривень бюджету на подальшому лікуванні. І при цих розрахунках важливим є не тільки економічний ресурс держави, а й стан здоров’я та тривалість життя людей, – каже організатор «Медичного містечка», головний лікар КМУ «Обласний центр здоров’я», експерт Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА з медичних аспектів формування здорового способу життя Андрій Попадюк. – Приємно бачити, як наш проект гуртує довкола проблем превентивної медицини фахівців державних і приватних лікувально-профілактичних установ, керівників медичних закладів та громадських організацій, науковців БДМУ та практикуючих лікарів, представників обласної влади та небайдужих громадян. В єдності – сила. І тільки разом, консолідуючи зусилля, зможемо розвивати профілактичний напрямок роботи в медичній галузі, котрий має поступово перерости в загальноукраїнську систему громадського здоров’я.

Особливістю цьогорічного «Медичного містечка» стало те, що під час його роботи сімейні лікарі здійснювали консультації щодо ходу національної кампанії «Лікар для кожної сім’ї», вибору лікаря первинної медичної допомоги та підписання декларацій.

– Від початку старту в Україні кампанії «Лікар для кожної сім’ї» вже невперше організовуємо вуличні консультації сімейних лікарів щодо підписання декларацій. Зважаючи на хід медичної реформи, дане питання є актуальним, викликає чимало запитань, а відтак цікавить велику кількість людей. Тож консультація фахівців первинної медичної допомоги з даного питання має бути якомога доступнішою, – додає А. Попадюк.

Найбільш популярними обстеженнями вуличного проекту залишаються ЕКГ, визначення рівня цукру в крові, вимірювання артеріального тиску, дерматосокпія, експрес-тестування на ВІЛ-інфекцію. За підсумками роботи «Медичного містечка», впродовж п’яти годин запропонованими послугами скористались близько 1500 осіб.

Крім пересічних буковинців, Містечко також відвідало чимало представників влади та високопосадовців: перший заступник голови Чернівецької ОДА Михайло Павлюк, заступник директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Юрій Лесюк, голова Чернівецької міської ради Олексій Каспрук, начальник Управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради Ігор Незборецький, заступник начальника Управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради Галина Бовкун, головні лікарі.

Учасники та гості схвально відгукувались про роботу Проекту, зокрема високий рівень організації, його соціальну важливість та висловлювали всебічну підтримку.

Організатори висловлюють подяку учасникам «Медичного містечка» й сподіваються на активну співпрацю у наступних цікавих проектах.

Довідка.

Масовий соціальний профілактично-оздоровчий проект «Медичне містечко» працює у рамках проведення в Чернівцях «Петрівського ярмарку». Даний Проект започаткований у 2016 році й цьогоріч втретє відбувся у місті. У попередні роки під час роботи Містечка у безкоштовних обстеженнях та консультаціях брали участь понад тисячу мешканців та гостей Чернівців.

Основна мета «Медичного містечка» – профілактика та попередження інфекційних й неінфекційних захворювань, збереження здоров’я і життя мешканців області, популяризація здорового способу життя, проведення санітарно-освітньої та інформаційної роботи.

Водночас Проект дозволяє презентувати та ознайомити населення з рядом сучасних скринінгових та поглиблених діагностичних медичних методик і зробити їх більш доступними. Відтак усі охочі мають змогу пройти безкоштовне консультування, медобстеження.

Проект організований КМУ «Обласний центр здоров’я» за сприяння Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА, Чернівецької міської ради, Управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради, а також за участі державних та приватних закладів охорони здоров’я й громадських організацій Буковини.

Завдяки всебічній підтримці, «Медичне містечко» стало найбільшим соціальним профілактично-оздоровчим вуличним проектом в області і одним з наймасовіших в Україні.

За активну участь у «Петрівському ярмарку» проект «Медичне містечко» тричі відзначений Подякою Чернівецької міської ради.

Більше інформації у ВІДЕО та ФОТОРЕПОРТАЖІ Юлії ТКАЧУК

Інформація із сайту ДОЗ Чернівецької ОДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора