A A A K K K
людям із порушенням зору
НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ
Новоселицької міської ради Чернівецького району Чернівецької області

Всесвітній день донора крові!

Дата: 13.06.2022 16:58
Кількість переглядів: 1

Міжнародна спільнота 14 червня відзначає Всесвітній день донора крові.

Кампанія з нагоди Всесвітнього дня донора в цьому році проходить під гаслом  «Донорство крові – акт солідарності. Станьте донором та врятуйте  життя»

Це особливий день для вияву вдячності мільйонам людей, які рятують інші життя, здаючи свою кров.

Це подяка донорам за їхній благородний вчинок та порятунок життя людей, що потребують переливання донорської крові та/або її компонентів.

Наразі роль кожної людини готової здати кров і допомогти нужденним   особливо  зараз в нелегкі для України часи це є шансом збереження життя дітям та дорослим які мають крововтрату у зв’язку із захворюваністю  так і пораненним мешканцям та війсковим які стоять на захисті нашої країни.

Кількість донорів в Україні збільшилася з початком військових дій, а у Всесвітній день донора вже кілька років поспіль пункти прийому крові в містах країни переповнені з самого ранку.

Бути донором корисно для здоров'я: цікаві факти і правила здачі крові . Донорство приносить користь не тільки тим, хто має потребу в крові, але і тим, хто її здає. Донором може стати будь-яка здорова людина віком від 18 до 60 років за умови, що вона не має протипоказань для здачі крові.

Здавати кров безпечно!

  Рівень гемоглобіну і тиск швидко нормалізуються після здачі крові. Тому якщо у вас її приймають, значить, у вас достатній рівень гемоглобіну, вага, ви здорові.

   Донорство — це безкоштовна перевірка крові на ВІЛ і гепатити В та С і сифіліс, а ці аналізи слід регулярно здавати, адже можна бути носієм вірусу чи бактерії і не знати про це.

  Донорство зменшує ризик гемахроматозу — хвороби, коли іони заліза накопичуються в печінці та інших органах. Симптоми гемахроматозу перекриваються із проявами інших хвороб, і їх важко розпізнати та вжити заходів. Донори просто втрачають зайве залізо і знижують ризик. Через нижчий вміст неорганічного заліза в крові, донори мають нижчу вірогідність захворіти на рак легенів, прямої кишки, шлунка та гортані. Здача крові рівнозначна втраті шістсот калорій.

  В донорів суттєво менший ризик серцево-судинних хвороб. За даними Американської медичної асоціації, люди середнього віку, які щопівроку здавали кров, мали менше інфарктів та інсультів. Масштабне дослідження фінських донорів показало, що здача крові хоча би раз на рік зменшила ризик хвороб серця на 88%.

 В донорів кращий рівень холестерину і менші шанси серцево-судинних хвороб. В донорів менше проявів запалення та вищий так званий антиоксидантний статус, тобто вони краще знешкоджують вільні радикали

Як стати донором крові?

     Донором може стати кожна здорова людина у віці від 18 років  та важити понад 50кг., що пройшов медичне обстеження і в якого немає протипоказань. Кожен донор повинен знати, що від стану його здоров'я залежить життя і здоров'я хворого. Для того, щоб кров приносила хворому користь, донору необхідно дотримуватись певних правил:

  • Кров можна здавати тільки при доброму стані здоров'я та гарному самопочутті.
  • Перед днем здачі крові необхідно добре виспатися і відпочити.
  • За день і в день здачі крові не рекомендується щільно їсти, треба виключити жирну смажену їжу, молоко, сметану, вершки, яйця, морозиво, так як кров насичується жировими речовинами і стає непридатною для переливання хворим.
  • У ці дні в меню можна включити: нежирні відварне м'ясо і рибу, кашу, відварну картоплю, інші відварені та сирі овочі і фрукти, кефір, соки, киселі, компоти, чорний і не здобний хліб.
  • Безпосередньо перед здаванням крові донору необхідно з'їсти легкий сніданок: чай або сік, білий хліб. Калорійний обід після здачі крові сприяє відновленню втрати крові.
  • Донор не повинен зловживати спиртними напоями, а за кілька днів до здачі крові і зовсім від них відмовитися, так як алкоголь, потрапляючи в кров, може завдати непоправної шкоди хворому, якому перелита така кров, особливо якщо цей хворий – дитина.Фахівці рекомендую утриматися від куріння за годину до процедури здачі крові і не палити протягом двох годину після здачі.
  • Для здачі крові необхідно мати при собі паспорт громадянина України.

Як проходить процедура здачі крові?

1.У реєстратурі донор показує паспорт, направлення для медичного закладу. Реєстратор перевіряє донора по картотеці і виписує картку для подальшої давання крові. Після цього донор направляється на медичне обстеження.

2.В ході медичного обстеження робиться аналіз крові з пальця. Лаборант визначає зі взятої з пальця крові донора групу крові та рівень гемоглобіну в крові. Від результатів цього аналізу залежить, чи зможе людина в цей день стати донором.

3.Після цього донор вирушає до лікаря, який його оглядає, вимірює температуру тіла, яка повинна бути 36,6 + -0,3 ° С; визначає частоту і ритмічність пульсу: у нормі – пульс ритмічний, від 60 до 90 ударів на хвилину; вимірює артеріальний тиск; оглядає живіт і шкірні покриви донора. При необхідності задає додаткові питання щодо здоров'я і способу життя. На основі всіх отриманих даних лікар приймає рішення про допуск до здачі крові.

4.Перед тим як здати кров, донору пропонується випити чай з печивом – це забезпечить хороше самопочуття після процедури.

5.Процес здачі крові проходить у напівлежачому або лежачому положенні. На передпліччі донора накладається гумовий джгут, обробляється шкіра ліктьового згину руки антисептиком, після чого проводиться процедура забору крові або її компонентів, при цьому використовуються тільки стерильні одноразові інструменти. Донору потрібно кілька разів інтенсивно стиснути і розтиснути кулак. Частина крові донора збирається для аналізів.

6.За одну дачу крові в контейнер для забору крові беруть 450 мл крові, в пробірки для аналізів – приблизно 20 мл крові. Процедура здачі крові триває 5 -7 хвилин. Тривалість процедури при здачі плазми займає близько 40 хвилин, при здачі клітин крові – тромбоцитів-до 1,5 години.

7.Всі предмети і матеріали, що безпосередньо контактують з кров'ю донора, є одноразовими, тому заразитися чимось під час донації неможливо.

8.Після процедури медсестра накладає на місце пункції давить пов'язку, яку не слід знімати протягом двох-трьох годин.

9.Після здачі донору пропонується відпочити 10-15 хвилин. Будь-яке фізичне навантаження та відвідування спортзалу в день здачі повинні бути скасовані. Якщо після здачі крові у донора виникне почервоніння навколо вени або погіршиться самопочуття, то звернення до медичних працівників відділення трансфузіології допоможе усунути небажані наслідки.

10.Після того як донор відпочине, йому видається довідка встановленого зразка, яку він може пред'явити за місцем вимоги.

 

Завідуюча відділення трансфузіології

Долінська Анна Миколаївна


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора