МЕДИЦИНА НОВОСЕЛИЧЧИНИ
Комунальне некомерційне підприємство
«НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ» Новоселицької міської ради
Чернівецького району Чернівецької області

Найпоширеніші запитання про вакцинацію

Що таке календар щеплень?

Кожна країна визначає перелік інфекційних хвороб, проти яких вона закуповує вакцини за кошти державного бюджету чи з інших джерел. Держава планує кількість доз і вік, в якому потрібно її вводити. Затверджений графік вакцинації відповідно до віку і є календар щеплень. В Україні календар щеплень оновлюється періодично. Останнє оновлення відбулося у 2018 році.

Довідково: З календарем профілактичних щеплень можна ознайомитися за посиланням.

Які щеплення є обов’язковими?

В Україні ми маємо обов’язкову вакцинацію за кошти державного бюджету від 10 інфекційних захворювань. 11 інфекційна хвороба, вакцина проти якої закуповується державою, – це вакцина проти сказу. Вакцини проти цих хвороб можна отримати безоплатно відповідно до календаря щеплень.

Довідково: В Україні наявні абсолютно всі вакцини за Національним календарем щеплень. Це вакцини від гепатиту В, туберкульозу, кору, епідпаротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту і хіб-інфекції. Переглянути список вакцин, які закуповує держава, і перевірити залишок вакцин у вашому регіоні можна у цій таблиці.

Де можна зробити щеплення безоплатно?

Держава закуповує вакцини централізовано, направляє їх в області, з області вакцини їдуть в район, а потім розподіляються по пунктах щеплень. В першу чергу – це комунальні заклади охорони здоров’я. Віднедавна зробити щеплення безкоштовно можна і в приватних медичних закладах, а також у лікарів-ФОП, які підписали договір з НСЗУ.

Як розпочати щеплення, якщо до цього дитині не робили жодного?

В Календарі щеплень є окремий розділ про вакцинацію дітей з порушенням календаря щеплень. Там є інформація як поєднуються вакцини між собою, які вакцини використовуються. Для консультації необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра і проконсультуватися з ними щодо щеплень.

Якщо дитина не має жодних щеплень, то чи може дитина відвідувати заклад освіти?

Є закон України про захист населення від інфекційних хвороб, де є стаття 15, яка забороняє відвідувати заклади для дітей, якщо дитина не вакцинована через відмову. У 2019 році Верховний Суд України чітко протрактував цю статтю, і зазначив, що вона не суперечить праву на освіту.

Довідково: Верховний Суд України своїм рішенням підтвердив, що вакцинація є обов’язковою, а невакцинованим дітям не можна відвідувати дитячі садочки. Повний текст рішення тут: http://bit.ly/2JKVTHt

Є категорія дітей, які не можуть вакцинуватися за станом здоров’я. Таких дітей має захищати колективний імунітет (до 98% вакцинованих). Відмова батьків від вакцинації дітей ставить під загрозу життя інших.

Які вакцини безкоштовні для дорослих?

Дорослі безвідносно до віку можуть отримати безкоштовне щеплення від дифтерії та правця. А безоплатно щепитися від кору зможуть дорослі будь-якого віку, які контактували з хворими, не хворіли на кір та не мають підтверджених даних про щеплення у медичній карті чи за результатами аналізів на наявність антитіл IgG не мають імунітету проти кору. Медики, освітяни та військові також можуть вакцинуватися безкоштовно, тому що вони входять до групи ризику.

Чи потрібно ревакцинуватися дорослим від дифтерії та правця, які пропустили щеплення?

В 2006 році у календарі щеплень з’явився розділ про вакцинацію з порушенням календаря щеплень. Незалежно від того скільки часу минуло від попередньої дози, яку ви пропустили, якщо ви були попередньо вакциновані, необхідно ввести 1 дозу вакцини від дифтерії та правця. А згодом необхідно ревакцинуватися через 10 років.

Дорослі будь-якого віку можуть безоплатно вакцинуватися від дифтерії та правця.

Що таке колективний імунітет?

Колективний імунітет передбачає, що збудник не зможе циркулювати від людини до людини, якщо багато людей будуть до нього не сприйнятливі. Якщо дуже просто, то в ситуації коли 2 людини з 3 мають імунітет до кору, то між ними вірус не зможе розповсюджуватися і ця третя людина буде захищена за рахунок тих двох. Колективний імунітет досягається двома шляхами: якщо перехворіли всі – і мають імунітет, або за допомогою вакцинації. Але колективний імунітет не працює щодо всіх інфекцій, проти яких існують щеплення.

Чи безпечні вакцини індійського виробництва?

Усі вакцини, які зареєстровані в Україні, є безпечними і відповідають стандартам якісної практики виробництва. Будь-яка вакцина перед тим, як вперше отримати реєстраційне посвідчення, проходить багатоетапні дореєстраційні дослідження щодо імуногенності, безпеки, ефективності.

Довідково: Україна закуповує вакцини у найкращих виробників світу, що мають потужні виробництва, що відповідають найвищим стандартам якості, і постійно проходять контроль якості, у тому числі – у лабораторіях ВООЗ. За державний кошт МОЗ України закуповує тільки ті вакцини, які ефективно і широко використовуються у інших країнах світу. На сьогоднішній день Україна закуповує вакцини в таких країнах: Франція, США, Індія, Болгарія, Бельгія та Республіка Корея.

Докладно про якість і ефективність вакцин, які закуповує Україна: https://bit.ly/2JN1Roc

Які можуть бути реакції на вакцинацію?

Що імуногенніша вакцина, то частіше може виникати місцева реакція. На щеплення від дифтерії та правця може виникати місцева реакція дуже часто.  До 10% можуть відчувати біль у місці вакцинації, можуть відмічати подразнення чи ущільнення в місці уколу. Таке може бути, ми обираємо це як менший ризик, на відміну від хвороби, яка скалічує. В 1 випадку на 1 000 000 реакцією на щеплення може бути анафілактичний шок. Саме тому існує правило: 30 хвилин після вакцинації не залишати заклад охорони здоров’я або пункт щеплення.

Що є протипоказаннями до вакцинації?

На сьогодні в Україні протипоказанням до вакцинації є будь-яка гостра хвороба до одужання. Але зараз в Міністерстві юстиції перебуває наказ, який вносить зміни відповідно до того, як вакцинація проводиться в Німеччині, Фінляндії, Японії, США , Канади і як рекомендує ВООЗ. Там буде зазначено, що гостра хвороба і температура до 38 градусів не є протипоказанням до планової вакцинації.

Довідково: Щеплення не роблять, якщо є високий ризик серйозної реакції, та при станах, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується:

  • Гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,5°С (відповідно до настанов ВООЗ) .
  • Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини.
  • Імунітет може не сформуватися при хіміотерапії в онкологічних хворих, при вживанні великих доз стероїдних гормонів, при вживанні ліків, що пригнічують імунітет, при СНІДі.
  • При вагітності не можна робити щеплення КПК та іншими вакцинами, що містять живі віруси.
  • Щеплення КПК не проводять також якщо були тяжкі алергічні реакції на аміноглікозиди. А якщо вводилися препарати крові, то відтерміновують.
  • БЦЖ не роблять, якщо дитина при народженні важить менше 2,0 кг або має дефекти системи фагоцитозу, тяжкі порушення в системі імунітету.
  • ОПВ (жива поліомієлітна вакцина) не вводиться, якщо є тяжкі форми гіпогамаглобулінемії (стану імунодефіциту) чи хтось із членів сім’ї має протипокази до цієї вакцини (за винятком вагітності).

Джерело: medcv.gov.ua