МЕДИЦИНА НОВОСЕЛИЧЧИНИ
Комунальне некомерційне підприємство
«НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ» Новоселицької міської ради
Чернівецького району Чернівецької області

Готувати епідеміологів України за сучасними стандартами розпочали із Чернівців

Завдяки належній роботі регіональної системи епіднагляду та злагодженій співпраці епідслужби з Департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації Чернівці стали першим регіоном, на базі якого розпочалися практичні навчання епідеміологів України за світовими стандартами.

На цьому наголосив керівник програми підготовки практичних епідеміологів, заступник генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Ігор Кузін, принагідно висловивши подяку директору ДОЗ О. Андрієць за сприяння у проведенні досліджень ППЕ на базі лікувальних і лабораторних закладів області.

За його словами, програма з підготовки практичних епідеміологів засвідчила свою високу результативність вже у 70 країнах світу. Україна приєдналася до неї 2017 року. Її почали впроваджувати за ініціативи ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України», за сприяння Центру контролю за захворюваннями (CDC Atlanta), Агентства зі скорочення військової загрози Міністерства оборони США (DTRA) і за технічної підтримки ВООЗ.

Внаслідок жорсткого кваліфікаційного відбору у проекті взяли участь кращі з кращих працівники лабораторій, епідеміологи лікарень і лабораторних центрів із різних куточків України. Після теоретичного курсу у Києві, для відпрацювання практичних навичок вони приїхали до Чернівців. На підставі роботи з обліковою медичною документацією резиденти мали здійснити швидку оцінку ефективності епіднагляду за дифтерією у Чернівецькій області, у тому числі – оцінку роботи всіх ланок спостереження за цією хворобою.

Після їх тижневої роботи попередні результати досліджень та розроблені на їх підставі рекомендації було представлено на підсумковій презентації ППЕ, яка відбулася також за участю медиків практичної охорони здоров’я області. Остаточні дані проведених у Чернівцях досліджень, як пообіцяли керівники програми, після ретельної обробки будуть готові у жовтні. Їх обов’язково надішлють Департаменту охорони здоров’я та в обласний лабораторний центр.

Інформація із сайту ДОЗ Чернівецької ОДА