A A A K K K
людям із порушенням зору
НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ
Новоселицької міської ради Чернівецького району Чернівецької області

Скільки часу потрібно для повного одужання після COVID-19

Дата: 23.01.2021 16:20
Кількість переглядів: 0

Відповідь буде для всіх різною. Хтось не відчуватиметь жодного дискомфорту вже за кілька тижнів. Але у деяких людей COVID-19 може викликати симптоми, які триватимуть багато тижнів після того, як гостра інфекція вже минула. Мова про так званий “long COVID”.

  1. В Україні статистика щодо симптомів тривалого COVID не ведеться. У Великобританії приблизно у кожної п’ятої людини, яка мала позитивний результат на COVID-19, були симптоми, що тривали 5 тижнів і довше, а у кожної десятої – симптоми тривали 12 тижнів або довше.
  2. До найпоширеніших довготривалих симптомів “післягострого COVID-19” належать:
  • сильна втома;
  • задишка, біль у грудях, болі в суглобах;
  • кашель, головний біль, біль у горлі, зміни у відчуттях смаку та запаху;
  • проблеми з пам’яттю та концентрацією уваги;
  • депресія та тривога, порушення сну;
  • посилене серцебиття;
  • запаморочення;
  • синдром сухого ока або почервоніння очей.

Немає  підтвердженого зв’язку між виникненням симптомів long COVID та ступенем тяжкості перенесеної інфекції. Тобто тривалий ковід може виникнути як у тих, хто перебував на лікарняному ліжку, так і тих, хто перехворів у легкій формі.

Хоча COVID-19 розглядається як хвороба, яка в першу чергу вражає легені, вірус здатен пошкодити багато інших органів. Зокрема, COVID-19 впливає на серце, мозок, кровоносні судини. І через це збільшується ризик появи довгострокових проблем зі здоров’ям .

Тож якщо вас турбують вищенаведені симптоми протягом кількох тижнів навіть після негативного тесту на COVID, потрібно звернутись за медичною допомогою до свого сімейного лікаря. Ваш лікар, з яким укладено декларацію, розпитає про симптоми, які відучаєте, та їх вплив на ваше життя. За необхідності – призначить додаткові обстеження, направить до лікаря вузької спеціалізації. Пам’ятайте, що лікування має призначити саме лікар – первинної ланки або вузькопрофільний. Не використовуйте призначень з інтернету, не лікуйтесь за рецептами ваших знайомих чи друзів.

За інформацією НСЗУ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора