МЕДИЦИНА НОВОСЕЛИЧЧИНИ
Комунальне некомерційне підприємство
«НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ» Новоселицької міської ради
Чернівецького району Чернівецької області

МОЗ України запускає онлайн-платформу з протоколами на засадах доказової медицини

 

 

 

 

 

Близько тисячі клінічних протоколів на засадах доказової медицини англійською мовою відтепер доступні в онлайн-режимі для зареєстрованих користувачів на ресурсі guidelines.moz.gov.ua. Ця інтерактивна послуга є першим в Україні рішенням такого роду.

Надання доступу медичним працівникам до клінічних протоколів на засадах доказової медицини стало можливим завдяки співпраці Міністерства охорони здоров'я України з компанією фінського медично-наукового товариства Duodecim Medical Publications Ltd, яка спеціалізується на комплексних рішеннях в сфері доказової медицини.

Наразі МОЗ України працює над перекладом доказових клінічних протоколів. У першу чергу будуть перекладені протоколи (Топ100) з найбільш актуальних захворювань і станів, що зустрічаються на первинній ланці.

«Завдяки співпраці з Duodecim ми запускаємо онлайн-платформу для лікарів первинної ланки, на якій можна ознайомитися з сучасними протоколами на засадах доказової медицини, та відповідно, поглиблювати свої професійні знання», – коментує заступник міністра охорони здоров'я доктор Олександр Лінчевський.

Використання у лікарській практиці нових клінічних протоколів – один із найважливіших шляхів впровадження доказової медицини в нашій країні. 28 квітня 2017 набув чинності Наказ МОЗ України № 1422 від 29 грудня 2016 р., який дозволяє українським лікарям використовувати у своїй роботі міжнародні клінічні протоколи. Уже більше року українські лікарі можуть впроваджувати у своїй роботі ефективні методи діагностики та лікування.  

«Ми з задоволенням допоможемо у цій справі Міністерству та українському народові в надзвичайно складні для усієї країни часи. Ми сподіваємося, що наш внесок насправді посприяє покращенню громадського здоров'я та якості життя населення України», – зазначив доктор Пекка Мустенон, керівник компанії Duodecim Medical Publications Ltd.

Клінічні протоколи на засадах доказової медицини - це перш за все чіткий алгоритм дій для практикуючих лікарів. Впровадження міжнародних протоколів сприяє узгодженості надання медичної допомоги пацієнтам на усіх рівнях, а також гарантує, що кожен пацієнт отримає високий рівень надання медичної допомоги.