МЕДИЦИНА НОВОСЕЛИЧЧИНИ
Комунальне некомерційне підприємство
«НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ» Новоселицької міської ради
Чернівецького району Чернівецької області

У Новоселицькій районній лікарні відбувся масовий забір крові

Аби забезпечити потреби буковинців у донорській крові, обласні трасфузіологи здійснили робочий виїзд у районну лікарню Новоселиччини

Днями у Новоселицькій районній лікарні відбулась акція «Прийди і стань донором – врятуй життя».

Як інформує головний лікар Чернівецького обласного центру служби крові, провідний експерт Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА зі спеціальності «Трансфузіологія» Анжеліка Каланча, дана акція є загальнообласною й проходить у рамках Всесвітнього дня донора. Відтак, крім Новоселицього району, протягом літа фахівці Центру вже здійснили аналогічні виїзди й забори крові від донорів у Герцаївскому, Кіцманському, Глибоцькому районах.

– У зв’язку з відпустками, влітку спостерігається дефіцит донорської крові. Виїзди у райони області та проведення там днів донора дозволяють швидко і суттєво поповнити банк крові. Тож активно практикуємо таку методику, – розповідає А. Каланча. – Однак, як показує досвід, донорської крові ніколи не буває забагато. Нещодавно трапився екстрений випадок. Пригадую, як тільки наша бригада повернулась з Нижніх Станівців Кіцманського району, де була на черговому виїзді, зателефонували з ЛШМД й повідомили, що в їхньому закладі перебуває хворий з розшаровоючою аневризмою аорти. Пацієнт потребував великої кількості донорської крові. Хірурги Національного інституту хірургії і трансплантології, які вилетіли з Києва літаком на порятунок буковинцю, сказали, що для проведення операції терміново необхідно 20 гемаконів донорської крові. Це чимало, адже така кількість складає запас у Центрі на цілий тиждень по одній групі. Та саме на той момент у нас була необхідна кількість. Адже донори в Нижніх Станівцях здали переважно першу групу, саме ту, котрої потребував пацієнт. Так, завдяки донорській крові, без якої операція була б неможливою, вдалось врятувати хворого і він поступово повернувся до нормального життя.

Крім того, фахівець підкреслює, що виїзні забори крові дозволяють вивчати активність донорського руху, виявляти недоліки та переваги, залучати нових активних та молодих донорів, відпрацьовувати сучасні підходи до донорства, розвивати корпоративне донорство крові тощо.

– Відвідавши декілька районів з робочими виїздами, можу відзначити, що там є значний донорський потенціал. Зокрема, у Герцаївському районі, де раніше практика виїзних заборів крові була відпрацьована не найкращим чином, під час візиту нашої бригади прийшло понад п’ять десятків донорів. Навіть керівники тамтешніх закладів охорони здоров’я долучились до здачі крові. Фахівців центру вже вдруге запросили приїхати до Герци. Чималий потенціал для розвитку донорського руху є й на Новоселиччині. Бачили, як здавати кров молодь приходила цілими сім’ями. Активним також був медичний персонал, зокрема працівники відділення трансфузіології районної лікарні Новоселиці. Водночас, приємно, що майже у всіх районах донорство крові отримує підтримку громадських організацій, а саме представників Товариства Червоного Хреста, які намагаються організувати для донорів невеличкі подарунки чи презенти, – додає керівник обласного центру служби крові.

Незабаром аналогічні виїзди фахівці Центру планують здійснити й в інші районні центри Буковини.

Інформація із сайту ДОЗ Чернівецької ОДА