МЕДИЦИНА НОВОСЕЛИЧЧИНИ
Комунальне некомерційне підприємство
«НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ» Новоселицької міської ради
Чернівецького району Чернівецької області

Яка медична допомога безоплатна для людей похилого віку?

Сьогодні – Міжнародний день людей похилого віку.

Для людей, старших за 65 років, питання здоров’я є дуже актуальним. Тож не зайвим буде нагадати, яку медичну допомогу вони можуть отримати безоплатно (хоча усі послуги, включені до Програми медичних гарантій, є безоплатними для кожного пацієнта, незалежно від віку).

  • Профілактику та спостереження за хронічними захворюваннями здійснює сімейний лікар.Тож слід почати з укладення декларації із таким фахівцем, якщо ви досі не визначились із сімейним лікарем або терапевтом. Вибрати лікаря можна там, де зручно. Дашборди НСЗУ показують усі медичні заклади, в яких є лікарі первинної ланки, там само можна подивитися, хто з них уже досяг рекомендованого ліміту декларацій, а в кого ще є вільні місця.
  • Як знайти потрібний дашборд:

- зайти на головну сторінку НСЗУ

- знайти рубрику е-Дані

- перейти на Аналітичні панелі (Дашборди)

- відкрити Електронну карту місць надання первинної медичної допомоги (або ж прямо за цим посиланням https://bit.ly/337640i)

- у фільтрі ліворуч можна обрати область, населений пункт, форму власності медзакладу (комунальна, приватна чи ФОП), назву лікарні, спеціалізацію лікаря і навіть прізвище, якщо знаєте когось конкретного

- там само можна знайти заклади, які мають амбулаторний пакет, обравши в полі “Напрям” пункт “Амбулаторні послуги”.

Якщо складно шукати інформацію на дашборді, можна зателефонувати у контакт-центр НСЗУ за номером 16-77.

  • Наразі з понад 32 млн декларацій 5,8 млн уклали люди, старші за 65 років. Це означає, що вони можуть безоплатно пройти у свого лікаря такі обстеження та аналізи:

- загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;

- загальний аналіз сечі;

- глюкоза крові;

- загальний холестерин;

- вимірювання артеріального тиску;

- електрокардіограма;

- вимірювання ваги, зросту, окружності талії;

- швидкі тести на тропоніни, ВІЛ, вірусні гепатити;

- визначення антигену SARS-CoV-2.

Сюди ж входить вакцинація за Національним календарем. Так, дорослі мають поновлювати щеплення проти дифтерії і правця через кожні 10 років.

  • Крім того, саме ваш сімейний лікар може виписати електронний рецепт на “Доступні ліки”. За е-рецептом ліки від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу, бронхіальної астми, ревматичних хвороб, інсуліни, ліки для пацієнтів із розладами психіки й поведінки та з епілепсією можна отримати безоплатно або з незначною доплатою. Щоб отримати “Доступні ліки” потрібно звернутися до свого сімейного лікаря, він сформує електронний рецепт, а на ваш телефон прийде код, детальніше ми розповідали тут https://bit.ly/3yy9mbb. А тут описаний алгоритм дій пацієнта, який має рецепт і хоче отримати свої “Доступні ліки” в аптеці https://bit.ly/3i0qmRm.

Загалом 63% серед усіх, хто скористався програмою – це люди 65+ років.

  • Якщо потрібні інші аналізи та обстеження, лікар створить відповідне електронне направлення. Зробити їх безоплатно можна в будь-якому закладі, який має амбулаторний пакет (повна назва “Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах” https://bit.ly/39p4Q42) з НСЗУ.
  • Якщо, наприклад, потрібно перевірити зір, серце, щитоподібну залозу тощо і для цього необхідна консультація у вузьких спеціалістів, направлення до них також дає сімейний лікар. І лише за направленням таке обстеження буде безоплатним у поліклініках, які мають амбулаторний пакет та потрібного фахівця.
  • Якщо трапляється необхідність у госпіталізації чи операції – плановій чи невідкладній – то це також гарантується Програмою медичних гарантій.

Увесь перелік безоплатних медичних послуг опублікований тут: https://bit.ly/39p4Q42.

Джерело: bukmedcvua