МЕДИЦИНА НОВОСЕЛИЧЧИНИ
Комунальне некомерційне підприємство
«НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ» Новоселицької міської ради
Чернівецького району Чернівецької області

Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування з 1 серпня 2018 року

Грудне молоко – ідеальне харчування для новонароджених і немовлят. Воно дає немовлятам всі поживні речовини, необхідні для здорового розвитку, сприяє формуванню імунітету дитини, так як містить необхідні антитіла, які допомагають захистити немовлят від поширених дитячих хвороб, таких як діарея і пневмонія (дві основні причини дитячої смертності у всьому світі).

Грудне вигодовування приносить користь і матерям, так як пов’язано з природним методом контролю над народжуваністю (98% захисту від небажаної вагітності в перші шість місяців після народження). Воно знижує ризик раку молочної залози і яєчників, діабету II типу і післяпологової депресії. Грудне вигодовування сприяє здоров’ю і мами і малюка.

ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців життя, причому воно повинно початися вже протягом години після народження і бути «на вимогу» дитини. Пляшок або пустушок слід уникати.

Щорічна літня акція «Тиждень підтримки грудного вигодовування» в усьому світі проводиться починаючи з 1-го серпня. Дата проведення «Тижня підтримки грудного вигодовування» обрана невипадково, цього дня в 1990 році була прийнята Декларація про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування. Цю Декларацію підписали 32 країни і 10 агентств ЮНІСЕФ.

Всесвітня акція «Тижня підтримки грудного вигодовування» була задумана як один із стратегічних методів популяризації та підтримки природного вигодовування дітей, для пожвавлення і відновлення, в умовах втраченої традиції – годувати діток грудьми.

В Новоселицькій районній лікарні систематично проводять тренінги школи матерів, які допомагають майбутнім мамам зрозуміти безцінність дару грудного вигодовування для дитини та опанувати техніки вигодовування та підтримки лактації. Спеціалісти відповідають на всі запитання годуючих матерів для полегшення адаптації матері та дитини.

   В сьогоднішніх умовах життя, де жінка багато працює та є соціально активною, найважливіше зрозуміти, що грудне молоко є тим скарбом, який ні за які гроші не купиш та користь від нього є неоціненною, так як вигодовані грудьми діти більш здорові в соматичному та психічному плані, порівняно з штучно вигодованими однолітками, вони успішніші по життю, більш врівноважені, спокійні, менш вразливі до стресів та краще адаптуються.

Наталія Криган, завідувачка педіатричним відділенням РЛ