МЕДИЦИНА НОВОСЕЛИЧЧИНИ
Комунальне некомерційне підприємство
«НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ» Новоселицької міської ради
Чернівецького району Чернівецької області

Очільник медичної галузі Буковини провела прийом громадян Новоселиччини

Сьогодні в Новоселицькій районній лікарні прийом громадян проводила директор Департаменту охорони здоров'я Чернівецької ОДА Оксана Андрієць.

Ажіотажу не спостерігалося: хоча на прийом прийшли і пацієнти, і медики, які вважали, що для вирішення їх проблем варто звернутись до керівника обласного департаменту. Проблеми, з якими звернулися, стосувалися питань призначення інвалідності, оплати праці та перекваліфікації працівників.

На прийомі були також присутні керівники медичних закладів району – головні лікарі Валерій Калараш та В'ячеслав Бежан, а також директор «Новоселицького медичного коледжу БДМУ» Руслан Романюк. Тож керівник департаменту обговорювала з ними проблеми галузі у районі: йшлося про децентралізаційні процеси, які не могли не торкнутися медицини, реформування галузі й укладання угод пацієнтів з лікарями, фінансування урядових програм щодо забезпечення окремих категорій пацієнтів ліками тощо.

Якщо за кількістю укладених угод Новоселиччина, про що не раз розповідалося, мало не попереду України всієї, процес цей йде досить нерівномірно, зокрема, непростою є ситуація у Мамалигівській громаді, яка взялася створювати власну службу первинної медичної допомоги. Пані Андрієць розповіла про особливості атестації та ліцензування лікарів у найближчому майбутньому.

Окремо зупинилася на урядовій програмі будівництва та реконструкції закладів охорони здоров'я первинної ланки області на які вже виділено кошти в достатній кількості. Лише 7 місцевих рад погодились виділити кошти на таке будівництво, при тому, що тільки 10% від суми виділяє місцева рада. Пані Оксана дуже дивувалася такій ситуації, адже відмовлятись від 4,5 млн. грн. (в середньому на один), при тому, що виділити треба лише 500 тис., вона вважає неприпустимою розкішшю. Адже ці лікувальні заклади мають бути обладнані не лише устаткуванням, а й, навіть, автомобілями. Все це так, але, по-перше, сьогодні районним бюджетам такі гроші і не сняться, а бюджети громад, звісно, могли б витримати подібні навантаження, заради отримання сучасних лікувальних закладів. Але, розкрию секрет, в громадах побоюються, що «в нагрузку» отримають, як у поважному банку, приховані платежі у вигляді будівництва фундаментів, комунікацій, замовлення проектів і не факт, що отримають саме те, чого очікують. Тому громади, швидше за все, вичікують результатів у тих, хто вже погодився на участь у програмі.

Йшлося про забезпечення громадян медикаментами за програмою «Доступні ліки». Тут все добре – запевнив В'ячеслав Бежан. Утім: за інсулін районна лікарня вже винна аптекам 200 тис. грн., – сказав Валерій Калараш. Область забезпечена коштами на інсулін на 40%, відзначила Оксана Андрієць: і попри те, що листи написані в усі відповідні інстанції, варто звертатись до місцевих рад з проханням допомогти фінансово. Для мене, особисто залишається загадкою – чому є мільйони на будівництво ФАПів, а сотень тисяч для хворих на діабет – немає.

На завершення поговорили про життя лікувальних закладів після 1 січня 2019 року. Медицина невідворотно пересувається на бізнесові рейки, і тут; як на гарному базарі – хто притягне клієнта, той і виживе.

Андрій РОМАНЦОВ, газета "Район-Інфо", 26.09.2018