A A A K K K
людям із порушенням зору
МЕДИЦИНА НОВОСЕЛИЧЧИНИ
Комунальне некомерційне підприємство
«НОВОСЕЛИЦЬКА ЛІКАРНЯ» Новоселицької міської ради
Чернівецького району Чернівецької області

17 вересня відзначається Всесвітній день безпеки пацієнтів.

Дата: 17.09.2021 14:43
Кількість переглядів: 0

Право пацієнта на медичну таємницю закріплене, зокрема в Основах законодавства про охорону здоров’я, Цивільному та Кримінальному кодексах України. Порушення лікарської таємниці може призвести до притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.

До медичної таємниці належить:

– факт звернення людини до медичного закладу по медичну допомогу;

– стан здоров’я людини, діагноз;

– обставини, що передували захворюванню або спровокували його;

– функціональні особливості організму;

– шкідливі звички;

– особливості психіки;

– майновий стан;

– інші відомості, отримані під час медичного обстеження, зокрема інформація про сімейне, інтимне життя людини, а також про стан здоров’я родичів, близьких пацієнта.

При цьому лікарська таємниця не розповсюджується на особисту поінформованість пацієнта про стан його здоров’я. Тобто пацієнт має право знати про всі аспекти перебігу хвороби, варіанти лікування тощо, включно з невиліковними хворобами. Знаючи про свій діагноз, людина може приймати відповідальні рішення, свідомо планувати життя.

Стосовно лікарської таємниці та пацієнтів із підтвердженим діагнозом COVID-19: медичні працівники зобов’язані реєструвати такі випадки в електронній системі охорони здоров’я, а також інформувати відповідні державні органи про поширення інфекційних хвороб, керівництво закладу охорони здоров’я, лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я за адміністративно-територіальною належністю. У жодному разі медичні працівники не мають розголошувати мешканцям громади особисті дані пацієнтів із підтвердженим діагнозом COVID-19.

Джерело: bukmedcvua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора